Един от добрите примери е този във Франция. Преди десетина дни правителството там подписа “съглашение против инфлацията” с част от търговските вериги. В него се включиха френски и чужди магазини, въпреки че очакваните загуби за тях се измерват в стотици милиони евро, съобщи "24 часа".

Свързани новини

27.03.2023 09:30

РСМ без хляб след "таван" на цените

Видян 3710 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията не само у нас, а в цяла Европа отстъпва твърде бавно. Това е и причината правителствата в цяла Европа да търсят начини за поевтиняване на стоките.

Един от добрите примери е този във Франция. Преди десетина дни правителството там подписа “съглашение против инфлацията” с част от търговските вериги. В него се включиха френски и чужди магазини, въпреки че очакваните загуби за тях се измерват в стотици милиони евро, съобщи "24 часа".

Мерките включват подбор на стоки от първа необходимост, които се продават на допустимо най-ниската цена. Изборът им остава на самите вериги и ще варира в различните магазини. Всички намалени стоки ще носят специфичен етикет в цветовете на френското знаме.

Хърватия създаде платформа, на която големите вериги да публикуват цените си. Но въпреки очакванията на инициативата се отзоваха само 3 от 10 големи търговски вериги

Дали това дава резултат, не е ясно, но според министъра на икономиката Давор Филипович държавата била готова на всякакви мерки – от изготвянето на черни списъци на търговци до замразяване на цените. Всъщност хърватското правителство в края на миналата година вече въведе таван на цените на основни хранителни стоки, сред които олио, прясно мляко, брашно, захар, кайма.

У нас също вече има подобен сайт. Като друга мярка правителството се кани да сложи таван на надценките на основни хранителни стоки, но тъй като за това трябват законодателни промени, очевидно ще се чака да минат изборите.

В Словакия веригите обаче доброволно наложиха таван на цените на 400 стоки. Тази мярка, ще трае 3 месеца. В магазините до тези продукти има надпис: “Гаранция против инфлацията”.

В Северна Македония също има таван на цените, но засега той обхваща само три стоки – хляб, ориз и яйца. В началото на месеца съседите ни замразиха първо цената на хляба. Твърдата цена, на която се продаваше, е 33 денара, или един български лев. Част от рафтовете обаче веднага останаха празни. Хлебарите твърдят, че разходите им не позволяват да продават продукцията си на тази цена. Но въпреки това миналата седмица властите в Скопие замразиха цените и на ориза и яйцата. Правителството възнамерява да сложи таван и на цените на брашното и захарта, но междувременно те са почнали да поевтиняват.

Миналата година унгарското правителство също наложи таван на цените на захар, мляко, брашно и някои видове месо, като по-късно към тях бяха добавени картофи и яйца. Според министъра на земеделието Ищван Над тази мярка работи, защото “клиентите купуват повече от продуктите, които могат да получат на по-достъпна цена”. В действителност обаче Унгария има най-високата инфлация в ЕС, достигаща през февруари 26%, и тя започна да се ускорява в края на 2022 г., когато пикът в повечето страни членки беше вече минал.

В Испания също имаше идеи за таван на цените на потребителските стоки, но срещна отпор от търговци и земеделски производители. Но държавата прие нулева ДДС ставка върху някои основни хранителни стоки.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху