Свързани новини

05.08.2022 16:08

РС Македония с обвинения към България заради проверка на културния дом в Битоля

Видян 8779 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Присъствието на генералния консул на България Димитър Иванов по време на извършената проверка на помещенията на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е опит за оказване на влияние върху работата на Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация, се казва в разпространено до македонските медии съобщение.



Комисията информира, че след подадена жалба за дискриминация от сдружение на граждани срещу Културен център "Иван Михайлов", вчера е извършена предварително обявена проверка в помещенията на Центъра в Битоля.

На 4 август бившият народен представител Весна Бендевска, настоящ член на Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията, направи проверка в българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Тя каза, че проверката е по жалба на сдружение на граждани, подали сигнал за дискриминация в Клуба, но не разкри подробности.

„По време на огледа, в разрез с досегашната практика, е констатирано, че освен представители на сдружението присъства и генералният консул на Република България г-н Димитър Иванов. Неговото присъствие по време на изпълнението на законовите си правомощия Комисията оценява като опит за влияние върху работата на този независим орган за равнопоставеност, както и възможност за инструментализиране на Комисията за политически цели, за което е уведомено и МВнР”, се казва в съобщението от Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация.

От там допълват, че Комисията е създадена и работи в съответствие със Закона за предотвратяване и защита от дискриминация. Тя е самостоятелен независим орган, избран от Парламента на РС Македония и отговаря за дейността си единствено пред тази институция.



„Това е проверка по реда на чл.29 от Закона за превенция и защита от дискриминация. Работим по петиция, подадена от сдружение на граждани с основателен интерес. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Този път дойдохме за обявена проверка отпреди седмица в обекта на потенциалния дискриминатор, както е посочено в подадената жалба. Комисията не дава и не предрешава обвинения. То ще бъде произнесено след приключване на преписката. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището пред обществото и то ще бъде публично достъпно на сайта“, каза Бендевска.

По време на проверката в клуба имаше само една полицайка, присъстваше и българският генерален консул в Битоля Димитър Иванов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.08.2022 18:16

    Вместо да си променят конституцията и да пишат там, че мнозинството от населението там , които са българи ; да си променят пак името да областта : Северна Македония да се нарича вече Западна България . В областите Тракия , Мизия и Македония от 12 века насам живеят само българи . Има оставени писменни доказателства от Източната Римска Империя ( наричана погрешно от 17 век насам Византия , кръстена така от германски професор - историк ) ; и от Отоманската империя документи доказващи кой живее в трите български области .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на