Министърът на финансите Росица Велкова освободи Павел Тонев от поста директор на Агенция "Митници" и назначи временно на тази длъжност Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор, съобщиха от пресцентъра на финансовото ведомство.


Това е втората голяма рокада на директори, извършена от служебното правителство тази сутрин, след като бе освободен Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за НАП.


Павел Евтимов Геренски е дългогодишен служител в системата на Агенция "Митници" със задълбочени познания в областта на митническото и акцизно законодателство.


 


В периода от 1994 г. до 2009 г. и от 2014 г. до 2019 г. последователно е заемал различни длъжности: митнически инспектор в РМ Кулата (1994 г. - 2005 г.); заместник-началник на митница РМД София, Митница Кулата (2005 г.- 2009 г.); началник на митница РМД София, Митница Кулата (юни - дек. 2009 г.); началник на Митница Пловдив (юли 2014 г. - февр. 2019 г.) и директор на Териториална дирекция Тракийска на Агенция "Митници" от май 2021 до назначаването му за заместник директор на АМ през май 2021 година. Завършил е ВМЕИ, гр. София и притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност "Технология на електронното производство".


 


Павел Тонев бе назначен за шеф на Агенция "Митници" в средата на май м.г.  Той замени на поста тогавашния директор Георги Костов, бивш главен секретар на МВР.