Сунак е избран за депутат през 2015 г. и прекарва две години в парламентарните редици, по време на които Брекзит доминира в политическия дневен ред. По време на референдума през 2016 г. Сунак подкрепи напускането на ЕС.

Свързани новини

24.10.2022 16:24

Риши Сунак ще бъде първият индус UK-премиер

Видян 1500 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-богатият от самия крал Чарлз Трети негов поданик Риши Сунак е първият индус, който ще стане министър-председател на Великобритания, след като остана единствен кандидат за лидер на управляващата Консервативна партия днес. Перлата в короната на някогашната Британска империя превзе управлението й отвътре, докато съпругата на ексбанкера остава гражданка на Индия - нейният баща е повелителят на ИТ-индустрията там. Самият Сунак също не е никак беден с личното си състояние от 730 млн.паунда, натрупано главно от работа в довелата до Световната финансова криза от 2008-2011 г. Голдман Сакс.

На 42-годишна възраст индусът е и най-младият човек, който ще заеме премиерския пост от повече от 200 години насам.

Сунак, завършил Оксфорд като повечето английски премиери досега, е избран за депутат през 2015 г. и прекарва две години в парламентарните редици, по време на които Брекзит доминира в политическия дневен ред. По време на референдума през 2016 г. подкрепя напускането на ЕС.

Впоследствие той става младши министър в правителството на Тереза Мей. Тогавашният външен министър Борис Джонсън дава на Сунак първата му важна роля в правителството, когато го назначава за първи път като главен секретар на Министерството на финансите през 2019 г. , а през 2020 г. - като канцлер - т.е. финансов министър - най-важният в неговия кабинет. Едва ли очаква, че точно той ще му подлее вода и ще даде на вестниците снимките от партитата по време на ковид - локдаун, които го свалиха от премиерския пост. Оставката на Риши във всеки случай повлече кабинета на Джонсън в небитието.


На партийните избори след падането на Джонсън Риши изгуби от Лиз Трас, въпреки че беше фаворит на колегите си от управляващото мнозинство в парламента. Въпреки че подозренията са, че не беше избран от редовите членове на партията заради произхода си, който толкова му личи по външност, все пак вероятно една от причините е, че посочи като водещи до нараняване на налагащите ги държави и икономики драконовски санкции срещу Русия след началото на войната в Украйна. Позиция, която той бързо промени под натиска на другите тори.


Всичко това обаче беше забравено след стремглавото падане само след 44 дни премиерстване на Лиз Трас. И сега Риши се връща на бял кон, за да доведе наистина нова и немислима до неотдавна





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 26.10.2022 23:58

    крал Чарлз наследи 88 милиарда от майка си, приказно богат е, не го мислете

  • 002 Anonimen 25.10.2022 22:07

    Ришито е глобалист и човек на Ротшилдите. На сашките им избраха вече негър, че и гей и старчок с деменция, на бритките индиец, остава на германците да им курдисан един мангал.

  • 001 Anonimen 24.10.2022 22:25

    Ами те бритките са си отдавна цветнокожи. Вървя нагоре по улицата от щаба на военноморските във Варна. Насреща ми стадо англичани си говорят. Един каза "Абе, аз тия българи ги мислех за много черни, но като гледам наоколо, май аз съм най-черния."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.