Изменение на производствени цени на годишна база

Свързани новини

30.11.2022 13:39

Рязко забавяне на годишната производствена инфлация през октомври до 41,7%: НСИ

Видян 1284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общият индекс на цените на производител (PPI) в нашата страна нараства през октомври с 41,7% спрямо година по-рано, като това представлява рязко забавяне на производствената инфлация от рекордните 56,8%, отчетени през септември, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-слабото нарастване на производствени цени от юни насам.


Изменение на производствени цени на годишна база




Спрямо предходния месец производствените цени през октомври се понижават с 6,2% - първо тяхно намаление на месечна база от август от 2020 г. насам.

Намаляването на цените на производител спрямо месец по-рано се дължи на съществено понижение с 15,3% на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост се отчита понижение с 3,9%, а в преработващата промишленост - увеличение на цените с 0,9 на сто.

Спрямо година по-рано обаче цените при производството и разпределението на газ, електрическа и топлинна енергия нарастват през октомври с 97,8%, но след скок с цели 148,3% през септември, докато цените в преработващата промишленост се увеличават на годишна база с 20,8%, а в добивната промишленост - с едва 4,2 на сто спрямо октомври 2021 г.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2022 г. намалява с 8,8% спрямо предходния месец и нараства с 55,4% спрямо същия месец на 2021 г.

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври намалява с 0,2% спрямо септември и нарастват с 19,6% спрямо октомври 2021 г.


Данните за намаляване на производствените цени спрямо предходния месец и на рязко забавяне на техния растеж спрямо година по-рано предполагат, че и потребителската инфлация вероятно ще продължава да отслабва леко през следващите месеци.

По-рано този месец НСИ отчете забавяне на потребителската инфлация в нашата страна през октомври до 17,6%.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион