Приетият през 1911 г. закон изисква от нюйоркчаните да докажат, че имат "основателна причина" да носят скрито огнестрелно оръжие извън собствения си имот

Свързани новини

24.06.2022 10:37

Решението на Върховния съд за оръжията "разочарова" Байдън

Видян 2072 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "дълбоко разочарован", след като Върховният съд постанови, че американците могат да носят огнестрелни оръжия на обществени места, без да доказват специална необходимост за това - решение, което отменя вековен закон в Ню Йорк.




След като в четвъртък съдът гласува с 6:3 гласа за отмяна на разпоредбата за огнестрелните оръжия, Байдън заяви, че съдиите са премахнали важна гаранция, която позволява на правителството на щата Ню Йорк да "защитава своите граждани".





"Това решение противоречи както на здравия разум, така и на Конституцията, и би трябвало дълбоко да притеснява всички нас", пише той и настоява, че "трябва да направим повече като общество, а не по-малко, за да защитим нашите съграждани" в светлината на неотдавнашните масови стрелби в Ню Йорк и Тексас.





Приетият през 1911 г. закон изисква от нюйоркчаните да докажат, че имат "основателна причина" да носят скрито огнестрелно оръжие извън собствения си имот. В становището на мнозинството от Върховния съд, с което се отхвърля мярката, съдия Кларънс Томас заявява, че правото на носене на оръжие е гарантирано от Конституцията на САЩ и не трябва да се третира като "второстепенна" привилегия.



"Конституционното право на публично носене на оръжие с цел самозащита не е "второстепенно право, подчинено на напълно различни правила от останалите гаранции на Закона за правата", пише той. "Не познаваме друго конституционно право, което индивидът да може да упражнява само след като демонстрира пред държавните служители някаква специална нужда. "

Въпреки че случаят е специфичен за Ню Йорк, решението открива пътя за оспорване на подобни ограничения в няколко други щата, включително Масачузетс, Мериленд, Ню Джърси и Калифорния.


Решението от четвъртък бе взето на фона на подновените дебати за контрола върху оръжията след няколко масови стрелби през последните месеци, тъй като Камарата на представителите и Сенатът придвижват напред законодателство, което ще засили проверките на миналото и ще наложи редица други ограничения на собствениците и купувачите на оръжия.


По-нататък Байдън призова щатите да "приемат и прилагат разумни закони, за да направят гражданите и общностите си по-сигурни срещу насилието с оръжие", като заяви, че "Втората поправка не е абсолютна".



"В продължение на векове държавите са регламентирали кой може да купува или притежава оръжие, какви видове оръжие може да използва и къде може да носи това оръжие. И съдилищата са потвърдили тези разпоредби", продължава той.


В особеното мнение, подписано от либералните съдии Соня Сотомайор, Стивън Брейър и Елена Каган, се споделят възгледите на президента, като се заявява, че съдът "често е смятал за необходимо" да вземе предвид "сериозните опасности и последици от насилието с оръжие", когато се произнася по въпроси, свързани с Втората поправка, като също така се твърди, че законът на Ню Йорк не нарушава Конституцията.





Photo: Erik S Lesser/EPA-EFE/REX/Shutterstock/The Washington Post)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.06.2022 10:14

    лъжете,че не давате оръжия на Украйна,а найстрашните им давате да избиват и чужди и свои.САЩ ги използва като маша.....за бой....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на