Свързани новини

06.05.2022 10:05

Решението на НС е опасна стъпка към въвличане във война: Радев

Видян 1509 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Войната, която считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават риск пред националната сигурност и основният стълб на тази сигурност е Българската армия”, заяви президентът Румен Радев след проведения пред Паметника на Незнайния воин в столицата военен парад по повод Деня на храбростта и Българската армия. На въпроса за решението на българския парламент за изпращане на помощ за Украйна, в която не се съдържа оръжие, Радев посочи, че "партиите пренебрегват здравия разум, защото решението им е опасна стъпка към въвличане на България във войната".

 

"Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства", смята президентът. Радев подчерта, че очаква разумни решения от парламента и политиците. За него формулировката "военно-техническа помощ е разтегната" и "политиците дължат отговори". Държавният глава призова да не се допуска страстите на войната да се пренасят в България, призова политиците да преценяват думите си и да не дълбаят разделение в обществото. "Недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната и е опасно по българските улици да се веят други освен български знамена. Наш дълг е да сме солидарни и да подкрепяме всячески пострадалите от войната, но кръвопролитията започват с милитаристки призиви и нямат място у нас. Който пренася тези страсти и ни въвлича във войната - трябва да понесе своята отговорност", каза в заключение той.

 

Радев цитира думи на Вацлав Клаус, че "бягството от преговори и отиване в сферата на победен край означава самоликвидация, най-вече икономическа. "И явно ние сме се запътили натам", добави Радев.

 

Преди коментара си пред медиите президентът пред военния строй пожела здраве и благоденствие на всички българи и се спря на "Българската армия" и "българския войник. "Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят, нашите мъже и жени в униформа продължават последователно и отговорно да изпълняват своите задачи. Българските военнослужещи не само защитават границите на Отечеството, със своя професионализъм и всеотдайност те пазят честта на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас", посочи президентът.

 

"Българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни. Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива. Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия", отбеляза държавният глава.

 

 

Снимка: БГНЕС



Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.