Свързани новини

06.02.2014 15:55

Рекорден ръст на фирмените фалити

Видян 1322 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече разработени бизнеси са обявени за продан. Справка от Агенцията по вписванията показва, че през миналата година в несъстоятелност са изпаднали над три пъти повече фирми, спрямо кризисната 2008 г., информира BTV.


От началото на кризата до сега броят на фирмите в несъстоятелност нараства значително. През 2008 г. фалит са обявили близо 250 фирми, а през 2011 г. банкрутите вече са два пъти повече. Рекордните нива на предприемачите в затруднение обаче са регистрирани през миналата година - в несъстоятелност са обявени 820 фирми. 2014 г. също започва ударно - 69 фалита само до края на януари.


Дали очакваното от всички съживяване на икономиката ще обърне тенденцията - ще стане ясно едва в средата на годината. В момента обаче в интернет продължава продажбата на работещи офиси, магазини и предприятия. Поне 200 са обявите за продажба на бизнес в България. Практика е, за да избегнат фалита или притиснати от банките, собственици разпродават активите си на цена по-ниска от реалната.
Най-често се продават хотели, строени преди кризата. Именно пукането на строителния балон надува значително и броя на фалитите. Сериозно ударен от кризата е и ресторантьорският бизнес - механа край Разлог, например, се продава заедно с парцел от декар и половина за 450 000 евро.


И все пак не всички продажби на фирмени активи са заради финансови затруднения. Често например се продават оборудвани салони за красота, офиси или закусвални, заради разширяване на бизнеса.
От разпродаване на вещи на длъжници през миналата година данъчните са събрали близо 11 млн. лева .От приходната агенция не отчитат промяна спрямо предходни години. Иначе на сайта на НАП и в момента се качват обяви за продажба чрез таен търг на имоти, леки коли и земеделска техника. Заради непогасени задължения към банки пък частните съдебни изпълнители разпродават луксозни имоти, които често са на по-ниска от пазарната им цена.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог