Все пак резултатите показват, че четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ), отколкото по математика

Свързани новини

07.06.2022 17:36

Речникът на децата обеднява: МОН

Видян 4435 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


88% от децата, явили се на матурите след 4 клас, не могат да обяснят значението на думата "пожарникар", стана ясно от резултатите от изпитите след 4-ти клас. Речникът на учениците обеднява, като думите, чието значение те не знаят, се увеличава, отчетоха от МОН.



Освен това, немалко ученици не могат да разпознаят значението на думи като: високомерен, надменен, стеснителен, срамежлив и горделив.


 


Все пак резултатите показват, че четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ), отколкото по математика. Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се състояха на 26 и на 27 май т.г. По БЕЛ учениците са постигнали средно 70,46 точки от 100. По математика средният резултат е по-скромен - 57,33 точки от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки това означава "много добър" по български език и литература, и "добър" по математика. Иначе Едва 3 ученици от над 53 000 деца имат 100 точки и на двете матури. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка по 1 от предметите.



Около 6% от всички явили се деца или 3477 четвъртокласници не са постигнали минимума от 30 точки за среден 3 и на двата изпита. 24 деца за цялата страна имат 0 точки и на двата изпита. Тези, които са с нула само на един са 213.



Повечето деца имат повече точки на отворените въпроси отколкото на затворените, което показва напредък при най-важните умения – да мислят, за решават задачи, да четат и създават текст, посочват от МОН.



В сравнение с оценките през 2021 г. т.г. се наблюдава поредният лек спад. От МОН обясняват това с пандемията от коронавируса.



„Отнасям се със съвсем прагматичен подход към резултатите, част от децата не знаят достатъчно и това не е новина”, коментира на свой ред министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпрос за по-ниските резултати на четвъртокласниците. “Същият разговор го водихме и м.г.”, аргументира се той. На въпрос дали математиката не е много сложна за малките ученици и те не я разбират, Денков отбеляза, че за това се прави преглед на учебните програми.

  Егор Глазунов






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Доктор 08.06.2022 12:13

    Тази американска подлога, с вид и поведение на гризач е вредна за образованието. Още няколко години бутафорно дистанционно обучение и трудно ще формулират дори изречение.

  • 002 Тихомир Томов 07.06.2022 22:25

    Не са ги питали за дилър,шмъркане, трева, смартфон приложения .............

  • 001 Anonimen 07.06.2022 18:09

    Нали точно това е целта на измисления академик и виден соросоид Денков. Няколко пъти увеличават заплатите на учителите, а възпитаниците им стават все по-зле. Да го махат този гнусляк, че тотално ще затрие образованието с джендърските му въведения

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци