Свързани новини

26.03.2020 12:07

Реалната смъртност от COVID-19 е далеч по-ниска: професори в Станфорд

Видян 3170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Уолстрийт Джърнъл”,

Д-р Ерън Бендавид
Д-р Джей Бхатачария

Ако е вярно, че новият коронавирус би убил милиони без блокади и карантини, тогава извънредните мерки, които се провеждат в САЩ, със сигурност са оправдани. Но има твърде малко доказателства, потвърждаващи това предположение, тъй че прогнозите за броя на смъртните случаи вероятно биха били твърде преувеличени.

Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността на случаите – от 2 до 4% от хората с потвърден Covid-19 са починали, според Световната здравна организация. Тоест ако 100 милиона американци прихванат вируса, от 2 до 4 млн. биха могли да умрат. Вярваме обаче, че тази оценка е дълбоко сбъркана.
Реалната смъртност е частта от  заразените,

които умират, а не се измерва със смъртните случаи сред идентифицираните към момента носители на вируса. Последният процент е подвеждащ поради селективността при подбора за тестване. Степента е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени.

    Но именно това прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и тази, която убива два милиона.

Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на случаите – с порядък по-голям – тогава истинската смъртност също е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

Пробите сред жителите на Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На 31 януари и около тази дата повечето държави изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от китайския град Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха тествани за Covid-19 и бяха поставени под карантина.
След 14 дни процентът на позитивните резултати бе 0,9%.

Ако това е разпространението в по-големия район на Ухан на 31 януари (с население от около 20 милиона), то Ухан е имал 178 000 инфектирани, тоест около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. Тогава коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от прогнозите въз основа на докладваните случаи.

На следващо място, североизточният италиански град Vò, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките 3300 жители на Vò са били тествани и 90 от тях са се оказали с положителни проби за вируса, което определя разпространението му на 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция (с население 955 000), в която са регистрирани 198 случая, предполага, че всъщност по това време е имало 26 000 инфекции. Това е над от 130 пъти повече от действително съобщените случаи. Официално смъртността в Италия от 8% в момента се
изчислява въз основа единствено на потвърдените случаи

на Ковид-19, реалната степен на смъртност в действителност обаче може да е по-близка до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 напълно асимптоматични хора, изследователите оценяват разпространението на болестта от малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Вероятно е делът на заразеното население на САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките в Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне