Свързани новини

26.03.2020 12:07

Реалната смъртност от COVID-19 е далеч по-ниска: професори в Станфорд

Видян 3171 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Уолстрийт Джърнъл”,

Д-р Ерън Бендавид
Д-р Джей Бхатачария

Ако е вярно, че новият коронавирус би убил милиони без блокади и карантини, тогава извънредните мерки, които се провеждат в САЩ, със сигурност са оправдани. Но има твърде малко доказателства, потвърждаващи това предположение, тъй че прогнозите за броя на смъртните случаи вероятно биха били твърде преувеличени.

Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността на случаите – от 2 до 4% от хората с потвърден Covid-19 са починали, според Световната здравна организация. Тоест ако 100 милиона американци прихванат вируса, от 2 до 4 млн. биха могли да умрат. Вярваме обаче, че тази оценка е дълбоко сбъркана.
Реалната смъртност е частта от  заразените,

които умират, а не се измерва със смъртните случаи сред идентифицираните към момента носители на вируса. Последният процент е подвеждащ поради селективността при подбора за тестване. Степента е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени.

    Но именно това прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и тази, която убива два милиона.

Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на случаите – с порядък по-голям – тогава истинската смъртност също е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

Пробите сред жителите на Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На 31 януари и около тази дата повечето държави изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от китайския град Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха тествани за Covid-19 и бяха поставени под карантина.
След 14 дни процентът на позитивните резултати бе 0,9%.

Ако това е разпространението в по-големия район на Ухан на 31 януари (с население от около 20 милиона), то Ухан е имал 178 000 инфектирани, тоест около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. Тогава коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от прогнозите въз основа на докладваните случаи.

На следващо място, североизточният италиански град Vò, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките 3300 жители на Vò са били тествани и 90 от тях са се оказали с положителни проби за вируса, което определя разпространението му на 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция (с население 955 000), в която са регистрирани 198 случая, предполага, че всъщност по това време е имало 26 000 инфекции. Това е над от 130 пъти повече от действително съобщените случаи. Официално смъртността в Италия от 8% в момента се
изчислява въз основа единствено на потвърдените случаи

на Ковид-19, реалната степен на смъртност в действителност обаче може да е по-близка до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 напълно асимптоматични хора, изследователите оценяват разпространението на болестта от малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Вероятно е делът на заразеното население на САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките в Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и