Газопроводът Северен поток 2 в Лубмин, Германия, миналата година.

Свързани новини

08.03.2023 09:44

Разузнаването на САЩ предполага, че проукраинска група е саботирала газопроводите

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разузнаването на Съединените щати предполага, че проукраинска група е саботирала газопроводите, съобщава официален американски източник. Новите данни на разузнаването са първата известна значима следа за това кой е отговорен за атаката на газопроводите "Северен поток", които пренасяха природен газ от Русия за Европа.

Нов доклад на разузнаването, с което официални лица в Съединените щати са били запознати, предполага, че про-украинска група е провела атаката над газопроводите Северен поток миналата година, което е крачка към определяне на отговорността за акта на саботаж, който вече от месеци обърква разследващите от двете страни на Атлантика.

Официални представители на САЩ казаха, че няма доказателства, че президентът на Украйна Владимир Зеленский или негови топ военни са замесени в операцията, или че извършителите са действали по нареждане на украинските власти.

Дръзката атака над тръбите за природен газ, които свързваха Русия със Западна Европа, подхрани публични спекулации относно виновника, от Москва до Киев и от Лондон до Вашингтон, като остава една от най-значимите нерешени мистерии от едногодишната война на Русия с Украйна.

Украйна и нейните съюзници са разглеждани от някои официални лица като имащи най-логичния потенциален мотив да атакуват газопроводите. Те се противопоставяха на проекта от години, наричайки го заплаха за националната сигурност, защото той би позволил на Русия по-лесно да изнася газ за Европа. Украинското правителство и висши представители на Военното разузнаване на Украйна казаха, че нямат роля в атаката и не знаят кой я е извършил.

Официалните представители на САЩ казаха, че има много неща, които те не знаят за извършителите и тяхната принадлежност. Прегледът на новите данни, събрани от разузнаването, предполага, че те са били опоненти на президента на Русия Владимир Путин, но не се уточняват членовете на групата, нито кой е разпоредил и платил операцията. Властите отказаха да уточнят характера на данните, как са били получени, или други подробности за силата на доказателствата в тях. Казаха, че няма твърди заключения относно това, оставяйки отворена възможността операцията да е била извършена извън правилата от прокси сила, свързана с украинското правителство или неговите тайни служби.

Някои първоначални спекулации в САЩ и Европа бяха обединени около възможна руска вина, особено предвид тяхното превъзходство в подводните операции, макар да е неясно каква е възможната мотивация на Кремъл за саботиране на газопроводите, предвид на това, че те бяха важен източник на приходи и средство за Москва да упражнява влияние над Европа. Една от оценките за стойността на възстановяването на тръбите го оцени на 500 милиона долара за начало. Официалните представители на САЩ казаха, че нямат никакви доказателства за намеса на руското правителство в атаката.

Източници, които са се запознали с разузнавателните данни, казаха, че според тях саботьорите най-вероятно са от украински или руски произход, или някаква комбинация от двете. Те заявиха още, че никакви американци или британци не са участвали в това.

Газопроводите бяха разкъсани от дълбокоподводни експлозии през септември, в акт на саботаж, както тогава американските власти описаха случилото се. Европейски официални представители казаха публично, че смятат, че операцията срещу Северен поток най-вероятно е държавно спонсорирана, най-вече заради сложността, с която извършителите са планирали и детонирали експлозивите на дъното на Балтийско море, без да бъдат забелязани. Американски официални представители не са заявявали публично, че според тях операцията е спонсорирана от държава.

Експлозивите най-вероятно са били поставени с помощта на опитни водолази, които изглежда не работят за военни или разузнавателни служби, казаха запознатите с новите данни. Но е възможно нарушителите да са ппреминали специализирано държавно обучение в миналото.

Властите казаха, че все още има огромни празнини в това, което американските шпионски агенции и техните европейски партньори знаят за случилото се. Официални лица обаче заявиха, че това може да е първата значителна следа от няколко строго охранявани разследвания, чиито заключения могат да имат дълбоки последици за коалицията, подкрепяща Украйна.

Всякакви предположения за украинска намеса, директна или индиректна, могат да разстроят деликатните отношения между Украйна и Германия, намалявайки подкрепата на германската общественост, която пое високите цени на енергията в името на солидарността.

Тази снимка, публикувана от датски военни през септември, показва газови мехурчета, изтичащи  от Северен поток 2, които достигат повърхността на Балтийско море, близо до датския остров Борнхолм.

Представители на американските власти, които са били запознати с данните от разузнаването, не са единодушни относно тежестта на новата информация. Всички те говориха с условието за запазване на анонимност поради характера на обсъждането на поверителни данни и чувствителни за дипломацията въпроси.

Американските представители казаха, че новите данни засилват оптимизма им, че мериканските шпионски агенции и партньорите им в Европа могат да намерят още информация, която да им позволи да стигнат до твърдо заключение за извършителите. Не е известно колко време ще отнеме този процес. Американските власти наскоро са обсъдили данните с техните европейски колеги, които поеха ръководството на разследването на атаката.

Говорителката на ЦРУ отказа да коментира. Говорител на Нционалния съвет по сигурността на Белия дом препрати въпросите за газопровода към европейските власти, които водят тяхно собствено разследване.

Тръби по време на работата по газопровода Северен поток 2 в Сасниц, Германия.

"Северен поток" 1 и "Северен поток" 2, както са известни двата газопровода, се простираха над 1200 километра, от северозападния бряг на Русия до Лубмин в североизточна Германия. Изграждането на първия от тях стуваше повече от 12 милиарда и беше завършено в 2011 година.

"Сверен поток" 2 струваше малко по-малко от първия газопровод и беше завършен в 2021 г. с възражения от страна на Съединените щати, Великобритания, Полша и Украйна, както и други, които предупреждаваха, че това ще увеличи зависимостта на Германия от руския газ. При бъдеща дипломатическа криза, настояваха тези държави, Москва може да изнудва Берлин, заплашвайки със спиране на доставките на газ, от които германците зависеха силно, особено през зимните месеци. (Германия се освободи от зависимостта си от руски газ през последната една година.)

В началото на миналата година президентът Байдън, след среща с германския кацлер Олаф Шолц в Белия дом каза, че решението на господин Путин дали да нападне Украйна ще предопредели съдбата на Северен поток 2. „Ако Русия нападне, което значи танкове и войски отново да преминат границата с Украйна, то вече няма да има Северен поток 2“, каза господин Байдън. „Ние ще го приключим“.

Когато бе попитан как точно ще бъде изпълнено това, господин Байдън загадъчно каза: „Гарантирам ви, че ще бъдем в състояние да го направим.“

Президентът Байдън се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом през 2022 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец