Свързани новини

10.09.2019 09:26

Разпитаният за шпионаж Юрий Борисов: Това е сплашване

Видян 1795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият главен редактор на в. Дума Юрий Борисов бе задържан вчера по разследване за шпионаж в полза на друга държава или организация. Той е бил разпитан, а впоследствие е освободен. От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че Юрий Борисов е бил разпитан като свидетел и е пуснат без обвинение. Юрий Борисов е част от ръководството на Националното движение „Русофили” и бивш депутат от БСП.


 „Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категоричен бе Борисов в интервю за бТВ.

„Това е сплашване - няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Аз съм активен в писането. Нашата организация е следена от доста отдавна, имаме информация”, разказа пред бТВ Юрий Борисов.

Относно финансирането на движение „Русофили”, той заявява, че то става чрез дарения.

От определението за обиск в дома на Борисов, задържането му е във връзка с дело, образувано на 3 юли т.г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Според него, когото се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин”, категоричен е Борисов.

„Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. Десет пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”, разказа секретарят на движение „Русофили”.

По думите му, последният му разговор с Решетников е бил на тема православие преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на „Русофили”, той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на „Атака”, ГЕРБ, СДС и БСП.
Появи се неофициална информация за задържането и на председателя „Русофили" Николай Малинов. През целия ден вчера телефонът му беше изключен. А от прокуратурата обявиха, че „към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица”.Самият генерал Леонид Решетников, който е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия беше изненадан от новината за разследването.

„Това е много неочаквано, за пръв път чувам това за Борисов – шпионаж. Не вярвам. Нямам коментар, не е свързано с „Русофили”. Две години не съм го виждал”, казва генералът.

Решетников има близки контакти с движение "Русофили", а неотдавна беше забъркан и в скандал с твърдения, че се меси в изборите в България, припомня бТВ.

В специализираната прокуратура вчера бяха привикани и други членове на движение "Русофили", сред които Ваня Добрева. Тя е разпитана и освободена.

„Аз лично вярвам в невинността на Борисов и смятам, че това е начало на тежка политическа репресия и искрено се надявам след 27 октомври този удар да приключи с края на изборния ден”, каза Добрева.



Появи се неофициална информация за задържането и на председателя „Русофили" Николай Малинов. През целия ден вчера телефонът му беше изключен. А от прокуратурата обявиха, че „към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци