Разходите през миналата година са повече, отколкото за двете предходни години общо, сочат данните на МВР. През 2019 г. те са били малко над 6 млн. лв, а през 2020 г. - 5.8 млн. лв. Основната причина е сериозната инвестиция в нови камери и радари за контрол на скоростта и софтуер за тях - над 8.6 млн

Свързани новини

23.04.2022 16:13

Разходите за контрол по пътищата през 2021 г. надвишават осем пъти приходите от глоби

Видян 8250 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разходите на Пътната полиция за контрол на пътя и налагане на санкции за нарушения през миналата година са осем пъти по-високи от приходите от глобите за констатираните нарушения. Това се разбира от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на въпрос на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев.



От фонд Безопасност на движението през 2021 г. са изразходвани 13,5 млн. лв, а са постъпили малко над 1,67 млн. лв., отчита министърът. По негови разчети изхарчените средства са отишли за купуване на камери и радари за контрол на скоростта, скенери за проверка на шофьорските книжки, специализирани автомобили за достигане на катастрофи и др.



Покупката на нови технически средства за контрол и автомобили е сред мерките, които се предвиждат в новата десетгодишна стратегия за намаляване на жертвите при катастрофи, подготвена наскоро от Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата.



В документа се отчита, че превишената или несъобразената с пътните условия скорост е основен фактор за настъпване на катастрофи, а българското законодателство в тази насока е едно от най-либералните в ЕС. В изпълнение на стратегията от 2020 г. започна доставката на нови камери, които освен контрол на скоростта денем и нощем засичат и неправилно изпреварване.



Приходите от актове, фишове и електронни фишове не бележат сериозен ръст. През 2019 г. те са били 1,35 млн. лв, през 2020 г. почти 1,76 млн. лв., а през миналата година малко над 1,67 млн. лв.



Една от причините за това е, че държавата така и не намира верния път за бързо и безотказно събиране на глобите, наложени най-вече с електронни фишове. В обявените за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата се предлагат поредните промени в тази посока.



Те предвиждат, освен да не могат да ползват услугите на Пътна полиция, хората с неплатени глоби да не бъдат обслужвани и от други държавни и общински административни служби и да не могат да минат технически преглед.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.04.2022 19:12

    Жертвите при катастрофи са най-малкия проблем на България! Нищожни са на фона на 100те хиляди приблизително измрели всяка година... Това е тормоз за обикновенните работещи за чийто заплати глобите са огромни, докато за бизнесменчета и далавераджии е все тая ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на