Свързани новини

06.03.2019 14:24

Райфайзен в руската пералня за $9 млрд., след като преметна венецуелските пари в И-банк?

Видян 3323 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Австрийската банка Райфайзен, която притежава шестата по големина банка на българския пазар, е основно място за препиране на 9-те милиарда долара от руския холдинг Тройка, пишат всички световни медии. Група от разследващи журналисти от цял свят, водена от колегите от най-авторитетния британски вестник Гардиън, където първо излязоха и Асаднж, и Сноудън, публикува констатациите си за това, което те наричат „перачница Тройка Диалог”. Най-голямата руска инвестиционна банка с това име е осъществила операция за изпиране на пари на стойност 9 млрд. долара, в която са замесени политици и най-голямата руска частна инвестиционна банка Тройка Диалог, съобщава международния икономически сайт Business Insider.
    Разследващата журналистическа група Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) работи с други лица, включително литовския информационен сайт 15min.lt и The Guardian за проекта. Той представя един от най-големите банкови течове, в който са заплетени западни банки, включително американската Citigroup, австрийската Raiffeisen и германската Deutsche Bank. Докладът доведе до спад на акциите на Райфайзен с 14% само за един ден - във вторник, когато следобед излезе документът на медийната манифактура, в която участва и българският сайт Биволъ. Банката твърди, че започва вътрешно разследване.
Напомняме, че в други международни разследвания за дейността на Газпром и олигарси от Русия и Украйна, клиенти на Интерпол, отново бе замесена Рафайзен по повод книгата на известния немски журналист Юрген Рот, наречена Зловеща империя.
В същото време Инвестбанк се оправда именно с европейската банка от Австрия за венецуелските пари, които минаха през нея и най-вероятно стигнаха до Русия, за които американският посланик алармира премиера и БНБ и казусът доведе до оставката на подуправителя на БНБ и шеф на банковия надзор Димитър Костов преди дни. Подобни публикации излязоха и в български медии и досега не са опровергавани от Райфайзен, нито пък от БНБ.
Последните сътресения в банката бяха през пролетта на 2014 г., когато акциите й се сринаха главоломно.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и