Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%.

Свързани новини

01.03.2022 13:43

Радикална пормяна в отношението на българите към Путин: Алфа рисърч

Видян 1352 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Войната в Украйна, с нейните жертви, страдания, разрушения и заложеното на карта бъдеще на Европа, променя драматично българското обществено мнение.




За четирите дни военни действия, ползващият се години наред с позитивен рейтинг руски президент Владимир Путин губи над половината от своята популярност в страната. Ако през периода 2020-2022 г. между 55% и 58% от българите са изразявали положителни оценки за него, при само 20 на сто отрицателни, сега ситуацията радикално се обръща. Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%.




Ескалираща агресия, загубените човешки животи и от двете страни, заплахата за използване на ядрено оръжие, са факторите, които преобръщат нагласите на хората, над три четвърти от които смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано. В тези разломни дни, доскоро абсолютно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски печели симпатиите на 40% от анкетираните, 29% са с негативно мнение за него.




Безпрецедентното обединение на европейските страни в налагането на единни санкции срещу Русия и помощ за Украйна се оценява като правилна политика от 63% от българските граждани. На обратното мнение са 32 на сто.




На този фон, 55% одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, заради изразяваните от него „лични“ позиции по външната политика на страната, в разрез с общата правителствена политика. 36% не са съгласни със смяната на Стефан Янев. Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой, а управляващите да действат единно и сплотено.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.05.2022 22:38

    А след появата на украинските бежанци в България и техните зулуми, българите вече подкрепят Путин на 90%! Алфаресърч може да си завре данните в едното място! И другия път да гледа да не ги прави тия ресърчи по центъра на София и да не включва само и изключително мнение на гейовете!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а