Свързани новини

14.12.2020 13:52

Радев: Светът повече от всякога се нуждае от колективна мъдрост

Видян 1694 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес глобалната общност се сблъсква с множество сложни предизвикателства: конфликти, климатични промени, растящи неравенства и в последно време - глобална пандемия. Повече от всякога светът се нуждае от колективна мъдрост и визионерско лидерство. Това заявява президентът Румен Радев в свое видео приветствие от името на българския народ към генералния секретар Антонио Гутериш по случай 65-ата годишнина от присъединяването на България към на Организацията на обединените нации, предаде БНР.


„На 14 декември 1955 г. Общото събрание на ООН прие знакова резолюция, която даде възможност на България и петнадесет други държави да заемат полагащото им се място във възродената общност на нациите“, заявява държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.


В своето обръщение Румен Радев определя присъединяването на България към ООН като закономерно, но нелесно решение:


„В разгара на Студената война силни геополитически съображения стояха на пътя на най-голямото към онзи момент разширяване на набиращата сила глобална организация. Това разширяване нямаше да се случи без упоритостта на Общото събрание на ООН и визионерството на държавници като нобеловият лауреат за мир Лестър Пиърсън, който отправи смелия призив за допускане на нови държави членки в Обединените нации на основата на универсалността“.


Президентът Радев подчертава, че макар светът днес да е много по-различно място от това, което е представлявал през 1955 г., той е изпълнен с не по-малко предизвикателства.


В приветствието си българският държавен глава потвърждава ангажимента на страната ни към вечните и универсални цели и принципи, заложени в Устава на Организацията на обединените нации и изразява своята подкрепа към ръководството на генералния секретар Антонио Гутериш в укрепването на системата за многостранна дипломация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог