Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.

Свързани новини

02.02.2023 09:31

Радев рестартира Донев 2, смени само Минеков

Видян 2090 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 48-ото НС от 3 февруари т.г. Той насрочи парламентарните избори за 2 април 2023 г.


С друг свой указ държавният глава фактически преназначи новото-старо служебно правителство на Гълъб Донев от 3 февруари 2023 г. Съставът на кабинета се запазва, като единствено е сменен министърът на културата Велислав Минеков с диригента Найден Тодоров. Той завършва с отличие музикалното училище Добрин Петков в Пловдив и продължава обучението си в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.


Вероятната причина за смяната на Минеков е скандалът в Народния театър, който обаче вече е изчерпан. Липсва стратегия и визия за бъдещето. Това се оказа единствената смяна в МС, въпреки критиките към други министри още от работата им в по-предходните служебни кабинети.


Ето неговата биография като служебен министър на културата:


Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.


През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.


През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.


В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.


През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.


В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.


В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.


През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.


През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.


През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.


От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.


Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.


От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“.


През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.



Състав на служебното правителство:


Гълъб Спасов Донев - служебен министър-председател на Република България;


Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;


Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;


Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;


Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;


Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;


Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;


Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;


Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;


Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;


Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;


Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието;


Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;


Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;


Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;


Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;


Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;


Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;


Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;


Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.


Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.


Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 тотален крах 02.02.2023 10:28

    РР ще надмина за отрицателно време ББ по корупция, щети и работа против суверена и държавата. Горко ни.....Поредното му шарлатанче от Виена с ДС и БКП фамилна обремененост пеканофф ще продължи да тика българите към пропастта с насилствено и не на време въвеждане на еврото, въпреки че ЕК се тресе от корупция и скандали и ни ползват само като донор и територия за експерименти!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв