Документът поставя в центъра на вниманието усилията на Запада, и по-специално на САЩ, за подкопаване на руските интереси.

Свързани новини

31.03.2023 16:37

Путин одобри нова концепция за външната политика

Видян 853 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Владимир Путин подписа актуализирана версия на концепцията за външна политика на страната, в която се акцентира върху усилията на Запада да подкопае Русия в контекста на войната в Украйна.

Путин обясни, че ключовият документ е трябвало да бъде променен поради "драстичните промени" в международната обстановка.

Ходът беше обявен от президента в петък по време на среща с висши представители на Съвета за сигурност на Русия, в която участваха, наред с други, министър-председателят на Русия Михаил Мишустин, министърът на външните работи Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Като очерта основните положения на документа, Лавров отбеляза, че той отразява "революционните промени във външния периметър на [Русия], които получиха видим тласък след началото на специалната военна операция" в Украйна преди повече от година.

Документът поставя в центъра на вниманието усилията на Запада, и по-специално на САЩ, за подкопаване на руските интереси.

"Съединените щати и техните сателити използваха мерките, предприети от Руската федерация за защита на нейните жизненоважни интереси по отношение на Украйна, като претекст за ескалиране на дългогодишната си антируска политика и разгърнаха хибридна война от нов тип", се казва в документа.

Според концепцията тази хибридна война се стреми да "отслаби Русия по всички възможни начини", включително чрез подкопаване на нейния военен, икономически и технологичен потенциал, както и с цел "ограничаване на нейния суверенитет във външната и вътрешната политика и подкопаване на нейната териториална цялост".

Документът обаче твърди, че Москва "не се смята за враг на Запада, не се изолира от него и не таи враждебни намерения спрямо него". В него се добавя, че Русия очаква западните сили да "признаят безсмислието на конфронтационната политика и хегемонистичните амбиции" и в крайна сметка да се върнат към прагматично сътрудничество с Русия, основано на взаимно уважение.

"Руската федерация е готова за диалог и сътрудничество на такава основа", се подчертава в концепцията.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…