За последен път цената на пшеницата беше толкова ниска в края на февруари, когато Русия започна агресивната си война срещу съседна Украйна, предава DPA.

Свързани новини

27.06.2022 17:07

Пшеницата с най-ниска цена от началото на войната

Видян 4431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Цената на пшеницата падна до най-ниското си ниво от четири месеца насам в неделя срещу понеделник вечерта. В някои моменти един бушел (около 27 кг) се търгуваше за 9,26 щатски долара на Сингапурската борса, което е 30% по-малко, отколкото през май. За последен път цената на пшеницата беше толкова ниска в края на февруари, когато Русия започна агресивната си война срещу съседна Украйна, предава DPA.


 


От една страна, върху курса повлияха последните заявления на Кремъл – лично Путин обяви, че ще увеличи износа на зърно, а страната му е световен лидер в този експорт, до рекордни нива. За охлаждане на пазара послужиха и действията на Москва, която разминира морските пътища от украинските пристанища на Черно море, които окупира и започна да пуска корабите. Не само Русия, но и Украйна са водещи производители и износители на пшеница.



От друга страна, някои големи потребители и вносители като Египет обявиха намаляване на износа си.
Войната в Украйна показа взаимносвързания характер и нестабилността на земеделските системи със сериозни последици за продоволствената сигурност, съобщи Световната продоволствена програма на ООН. Броят на хората, които са изправени пред остра хранителна несигурност, е достигнал рекордните 193 млн. през 2021 г., сочат данните на програмата.


 


Очакванията на САЩ за предлагането и ръстът на цените на пшеницата в четвъртък показаха, че инфлацията при храните продължава в момент, когато индексът за цените на храните на Службата на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) вече достигна рекордни върхове.


 


Производството на пшеница в Китай, който е най-големият производител в света, се очаква да намалее с 1,4% до 135 млн. тона, съобщи американското министерство на земеделието. Очакванията са за лек спад на производството и в други значими износители като ЕС, Аржентина и Австралия.


 


Необичайно сухото и горещо време повиши опасенията за по-малки реколти в страни производители като Франция и Индия, а сушата в САЩ и Канада също тревожи фермерите, казват анализатори.
„Светът се нуждае от добро време в цял свят, но не го получаваме“, коментира Мат Амерман, брокер за суровините в StoneX, цитиран от Инвестор.


 


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион