Те може да са основна част от ежедневното облекло, но учените твърдят, че дори обикновените дънки могат да бъдат вредни за околната среда.

Свързани новини

08.04.2024 10:35

Проучване показва, че носенето на дънки само веднъж е равносилно на шофиране на автомобил в продължение на 10 км

Видян 9150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Те може да са основна част от ежедневното облекло, но учените твърдят, че дори обикновените дънки могат да бъдат вредни за околната среда.

Носенето на един чифт дънки от бързата мода само веднъж създава 2,5 кг CO2, което е равносилно на изминаването на 10 км с бензинов автомобил.

Учени от Технологичния университет в Гуандун анализираха жизнения цикъл на един чифт дънки Levi's - от отглеждането на памука до окончателното им изхвърляне.

Установено е, че някои дънки са носени само седем пъти, което им носи определението "бърза мода", и при тях се отделя 11 пъти повече CO2, отколкото при по-често носените джинси.

Д-р Я Джоу, водещ автор на изследването, казва: "Скромната основна част от гардероба - чифт дънки - има значително въздействие върху околната среда.

За да видят как бързата мода влияе на околната среда, изследователите анализират жизнения цикъл на чифт дънки Levi's 501 от суровия памук до изхвърлянето им чрез изгаряне.

Изследователите откриват, че по време на жизнения цикъл на продукта въглеродният отпечатък на дънките от бързата мода е с 95-99% по-голям от този на традиционните дънки, които се носят средно 120 пъти.

Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-рядко, преди да бъдат изхвърлени.

Д-р Джоу заяви пред MailOnline: "Променящите се модни тенденции карат хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да следват последните тенденции.

"Подобно свръхпотребление води до значително увеличаване на потреблението на ресурси и енергия в шивашката промишленост, като ускорява цялата верига за доставка на дрехи, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин засилва въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата.

Изследователите изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг CO2.

Това е повече от предишните оценки, тъй като изследователите смятат, че дънките се носят по-рядко и се перат по-често, отколкото се смяташе досега.

Въпреки това, 48% от този общ въглероден отпечатък се дължи на прането, сушенето и гладенето на дънките след закупуването им.

Същевременно изследователите смятат, че дънките, продавани в магазините за бърза мода, отделят 11 пъти повече емисии.

Тъй като се носят средно само седем пъти, тези дънки произвеждат 2,5 kg CO2e на едно носене, въпреки че се нуждаят от много малко енергия за пране и сушене през целия си живот.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънките и влакната, които съставляват 70 % от общите емисии.

Останалите емисии се дължат основно на транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, което представлява 21 % от общите емисии.

Д-р Джоу обяснява: "За да се постигне бърза реакция (на модните тенденции) на глобалната верига за доставки, моделът на бързата мода предпочита начини на транспортиране с по-кратко логистично време, като например трансграничен транспорт по въздух, а не по море.

Тъй като транспортът на модела на бързата мода е много по-енергоемък, при превоза му се отделят зашеметяващите 59 пъти повече CO2.

В световен мащаб стойността на индустрията за бърза мода е приблизително 64,5 милиарда долара (51,25 милиарда паунда) през 2020 г. и се очаква да нарасне до 95 милиарда долара (75,4 милиарда паунда) до 2030 г.

Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление.

Това води до създаването на огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Смята се, че модната индустрия произвежда 10 % от всички световни емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните депа за отпадъци вече са причина за "екологична и социална криза".

За щастие изследователите твърдят, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията.

Проучването установи, че купуването на дрехи от офлайн магазини за дрехи втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%.

Д-р Джоу казва: "Чрез търговията с дрехи втора употреба хората могат да продадат непотребните или неизползваните дрехи и да реализират печалба.

"В Китай нарастващият фокус върху опазването на околната среда и устойчивостта сред китайските милениуми и поколението Z стимулира растежа на индустрията за търговия с употребявани стоки.

Въз основа на данни от американската компания за търговия с дрехи Buffalo Exchange изследователите установяват, че дънките, които преминават през магазините за дрехи втора употреба, са носени 127 пъти през живота им.

Изследователите посочват също, че рециклирането на дънки или използването на услуги за наемане на дрехи като Rent the Runway може да намали въглеродния отпечатък на едно носене съответно с 85 и 89%.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни