Марин Киров за съдиите по вписванията

Свързани новини

03.02.2022 11:50

Промяната започва с пробутан на тъмно закон: д.ю.н. М. Киров

Видян 4298 пъти | Коментари 3
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немалко известни юристи от различни цветове и с различни виждания са единодушни, че налаганата „през задния вход” намеса в съдебната система, от чиято власт правителството мести съдиите по вписванията на свое подчинение, като го прави не по нормален път, а през Закона за бюджета, е много лош знак.


 


Още повече – това е първата стъпка на Промяната. Даже човекът, от когото всъщност започна протестът срещу Статуквото – адвокат Николай Хаджигенов, е критичен към начина, по който се прави това.


 


Докторът на юридическите науки Марин Киров е категоричен в свое интервю:  „Предлаганата промяна е азбучен




пример как не се пишат и приемат закони.



 
Скандален е начинът, по който се прави – без дебати, без ясна експертиза. Кой написа тези текстове? Кой обсъди тази радикално нова концепция? Не е ясно и това е много-много тревожен сигнал за модела на законодателство, който се предлага – законодателство на тъмно.


 


Става дума за съдебен орган, пред който се извършва и който е гарант за едно съдебно-охранително производство. Охранителните производства са част от гражданското съдопроизводство и е неразбираемо защо се прави опит да се приравнят до административна дейност, която  е продължение на изпълнителната власт. Ако изпълнителната власт действително държи да контролира съдиите по вписванията – не са ясни мотивите за това и остава съмнението за нещо нередно.


 


Злоупотреба има със самото внасяне на промените – през Закона за държавния бюджет. Когато разбиваш една система или просто я преместваш в изпълнителната власт механично, са


 


възможни злоупотреби и лоши практики.


 


В момента съдиите по вписванията се назначават след конкурс от министъра на правосъдието, но работят към районните съдилища и са част от тях. С предлаганите промени съдиите по вписванията ще станат обикновени служители в една администрация към изпълнителната власт.


 



Вписването е естествено продължение на нотариалната дейност и трябва да се извършва от съдия по вписванията като съдебен орган, за да се гарантира независима преценка и контрол.


 


Вписването е гарант за собствеността на гражданите и юридическите лица, затова е толкова важно”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 03.02.2022 20:26

    Новата власт е като старата ама от алиекспресс...

  • 002 Стамболиев 03.02.2022 20:10

    Брилянтен анализ на едно вредно предложение, направено по опасен начин. Жалко е, че вносителите с вирнати носове въобще не разбират колко е вредно това, което правят и най-вече - както е отбелязал колегата, начина по който го правят...

  • 001 Нинова 03.02.2022 15:48

    Нинова спира плащането на "България Експо" за Дубай Нинова дава случая на прокуратурата https://www.vesti.bg/bulgaria/ninova-tova-e-cherna-dupka-v-koiato-sa-potynali-milioni-6137476

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог