Като ресорен заместник-министър на регионалното развитие, заедно с колегата Пламен Данаилов като заместник-министър – също от ИТН, в енергетиката, създадохме и успяхме да извоюваме с огромни усилия компенсации за нарасналите цени на тока за бизнеса, което за ВиК сектора беше жизнено важно

Свързани новини

27.09.2022 09:00

Промяната саботира ИТН за компенсациите за ток за ВиК, без които щяхме да оставим България без вода и за тунела под Шипка, който стартирахме: Деляна Иванова

Видян 4750 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Госпожо Иванова, ВиК-дружествата и състоянието на водопроводната ни мрежа – наличието на вода в домовете ни, са огромен национален проблем от десетилетия, над който дори управляващите не се замислят, какво беше отношението на последното редовно правителство към тази тема?
 
Като ресорен заместник-министър на регионалното развитие, заедно с колегата Пламен Данаилов като заместник-министър – също от ИТН, в енергетиката, създадохме и успяхме да извоюваме с огромни усилия компенсации за нарасналите цени на тока за бизнеса, което за ВиК сектора беше жизнено важно. Хората едва ли подозират, но в общия случай 50% от себестойността на водата им се формира именно от електричеството.


При фиксирана цена на вода и огромен ръст в разходите, дружествата щяха да фалират. Оттам – щяха да пресъхнат чешмите на България. Колкото и невероятно да Ви прозвучи, имаше огромна съпротива от страна на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, но ние успяхме, поне за периода, докато бяхме в управление.

През последните дни Промяната атакува дисциплината по усвояването на еврофондовете, което беше категорично оборено с числа от финансовото министерство. Къде е истината?
 
Този начин на говорене е много сериозен проблем. Безотговорните обвинения, без доказателства, в злоупотреби или липса на контрол по усвояването на европейски средства, могат да доведат до спиране на програмите. Изобщо да не повдигаме въпроса за увреждането на името на България пред ЕК и поставянето ни в по-неизгодна позиция спрямо останалите страни-бенефициенти.

Каква е истината, наред с числата, които Министерството на финансите изнесе и елиминира лъжите в изборната кампания?


Истината е, че като пряк свидетел на работата на управляващия орган на Оперативна програма Региони в растеж и програми в трансгранично и транснационално сътрудничество, категорично мога да кажа: ние сме изключително рестриктивни и спазваме законодателството по отношение на всички получени сигнали за злоупотреби и тяхното санкциониране. Това се доказва и от ниското ниво на грешка в програмите, управлявани в МРРБ.
 
От всичко, което казвате, разбираме, че управлението на кабинета Петков – Нинова е представлявало голяма вътрешна борба. Какво успяхте да свършите?
 
Доста неща, наистина с голяма битка за всяко от тях, като всичко съм систематизирала по области. Ще подчертая 2 от 28, защото за всички няма да ни стигне времето и мястото да ги опишем, а съм кандидат в Габрово и Стара Загора. Започвам от връзката между тях – тунела под Шипка, който е с национално значение. Въпреки коалиционните партньори от ПП и тяхната съпротива, след дълги години, стигнахме до подписване на договор с изпълнител и той е факт. Факт е и стартът на проектирнето на обекта. Следващата година вече трябва да започне изграждането му и да бъде пуснат през 2026 г.


По отношение на област Габрово, където съм и водач на листа, се борих за решаване на водния проблем на Севлиево – чрез ускоряване на регионалното прединвестиционно проучване, за да се осигури на финансиране на ВиК Габрово по Програма Околна среда 2021 – 27 година. Ще реконструираме пречиствателната станция, водопроводите, цялата мрежа. За допълване на инвестицията одобрихме и проект за общинско финансиране. Парите ги има осигурени от нас в МРРБ, чака се единствено договор от новия министър.


Ремонт на водопроводи ще има и за Габрово, като част от програма Околна среда. За Трявна най-важен е язовир Нейковци, за който имаме проекти, но не и финансиране. Затова предложихме алтернативи за подобряване качеството на водата в Трявна. Осигурили сме възможност за ремонт на 125 км пътища от републиканската мрежа в тази неголяма област като Дряново – Габрово, Трявна – Дряново, тунела при Дряновския манастир и др.


В област Стара Загора пътят Мъдрец – Обручище ще бъде ремонтиран. Подписани са договорите с избраните изпълнители на обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор на основния ремонт на 15,7 км от третокласния път Мъдрец-Искрица-Медникарово-Обручище. Средствата са осигурени по сметката на Агенция Пътна инфраструктура и всичко е в ръцете на изпълнителите. Друго изпълнено обещание е за ремонт на пътя Гълъбово – Симеоновград.


Занапред ще се опитам да помогна на Казанлък да запази името и авторитета на българската роза – може би най-красивия и най-популярния национален символ на нашата страна. В последните години международният ни авторитет на производител е поставен на изпитание и хората в този край отлично знаят за какво говоря. Ще помагам много за развитието на туризма, който съживява региона, предстои да бъдат открити сериозни инвестиции там с осигуряване на стотици работни места – само първият проект ще даде работа за 200 семейства.
 
Неплатена форма



Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат