Свързани новини

15.01.2020 14:12

Променят лобисткия закон за лекарствата

Видян 1885 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки при закупуването на лекарства, както това правят държавните и общинските, предвиждат промени в ЗОП. За поправката обяви в кулоарите на НС здравния министър Кирил Ананиев, чийто син взема 25 000 лв. месечна заплата от частна болница, и който вече я предложи и на финансовия Владислав Горанов. Той и шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев бяха на извънредна среща при шефката на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова. Повод за нея станаха изнесените преди дни разкрития на Дечев за източване на здравната каса чрез 7 пъти по-високи цени за лекарства, давани от частни болници.
До този момент в министерството не бяха постъпвали сигнали за подобни разлики, това е първият, обясни Ананиев, въреки че практиката съществува от години и за никого не е тайна.  
Промените в ЗОП частните болници да не провеждат обществени поръчки са направени във връзка с евродиректива, обясни Дариткова. Тя допълни, че промяната е внесена между двете четения на закона и е приета почти консенсусно. Такъв текст не е имало като предложение на вносителя, обясни и Ананиев. Той допълни, че текстът в директивата не е ясен и не може да се тълкува еднозначно, може би през 2016 г. НС е приел тълкуванието, че не се отнася за частните болници. В момента обаче тече процедура от ЕК, която ни поставя 2 въпроса и единият е да се въведе ЗОП да се прилага и за частните лечебни заведения, допълни министърът.
Да се направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства, ще поиска още министърът с писмо от НАП, с копие до МФ.




 


 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби