21.07.2015 16:07

Прокурорите: Независимост на съда - да, но не за наша сметка

Видян 1003 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асоциацията на прокурорите е "за" т.нар. съдебна реформа, но отстоява и своята независимост. Това стана ясно от изявление на нейния председател Евгени Иванов пред Правен свят: "Асоциацията на прокурорите в България отчита като позитивен знак, че вече не само се говори, но и активно се работи да се постигнат целите на реформата в съдебната система.  Безспорно тя е необходима и процесът се разви до етап, от който нещата са необратими и единствената възможност е да се върви напред. Реформата ще се случи и ще я има! Основната цел на приетата стратегия бе да се очертае рамката на  бъдещите реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономическия натиск.  Но най-важният елемент от реформата са самите магистрати. Изключително важно е да се убедят магистратите да участват в нейното осъществяване и тя да стане с тяхно участие, за да може да се задейства механизмът отвътре и да се постигнат резултатите, които се целят.

Периодично в публичното пространство Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) е обвинявана, че изразява несъгласие, без да предлага конструктивни идеи. Това има много просто обяснение – според нас е обърнат редът на събитията. За да се постигне резултат по-лесно и по-бързо, дебатите по реформата трябваше да се проведат в началото, за да се получи окончателният ѝвариант, който да е плод на всички ангажирани в реформата - магистрати, политици, съсловни организации, институции, включително и съдебните, и неправителствени организации, за да може да бъдат фиксирани проблемите в съдебната система от различни гледни точки и да се набележат широкообхватни мерки за тяхното преодоляване. Считаме, че това е оптимален, работещ  начин за достигане на общо стратегическо решение за съдебната реформа, което да се ползва от широката подкрепата на всички магистрати. А в действителност се случи точно обратното - поднася ни се наготово един продукт и се определя кратък срок, по който ние влизаме в режим да кажем мнението си.


Има много положения и решения, които са безспорни и напълно ги споделяме. Има такива, които са дискусионни и предложения, които ни притесняват".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец