Софийската градска прокуратура протестира решението на съда за изменение на мярката за неотклонение на Кристиан Николов от „задържане под стража“ в „домашен арест“, предаде бТВ. Той е подсъдим по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков, който загина в катастрофа преди близо година и половина. 


Държавното обвинение уточнява, че не споделя изводите на съда престоят на Николов ареста, е довел до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и до липса на реална опасност той да се укрие. 


„Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Кристиан Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването“, уточняват от там. 


В съобщението на прокуратурата се посочва, че от събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент и съзнателната употреба на наркотични вещества: „Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението“. 


Допълват, че в хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото.