Върховната касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани

Свързани новини

27.02.2023 16:27

Прокуратурата поиска от САЩ информация за новите санкционирани по Магнитски

Видян 1244 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи, че е изпратила писма до Департамента по правосъдие на САЩ (б.р. той играе и ролята на главна прокуратура на федерално ниво) там с искане за информация по отношение на петимата български граждани, които в началото на февруари бяха санкционирани за корупция по закона Магнитски. Това съобщиха от държавното обвинение. Подобни действия бяха предприели оттам и при първата порция санкции през юни 2021 г. До момента не е известно дали от държавното обвинение са получили информация, поискана преди повече от година.


От прокуратурата искат допълнителни данни заради започналите проверки срещу бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, двама бивши шефове в АЕЦ Козлодуй и председателят на движение Русофили Николай Малинов.


След официалното обявяване на санкциите, от прокуратурата съобщиха, че отдавна е предприела действия срещу хората, включени в новия списък, но въпреки това пак ще ги провери. От МВР пък заявиха, че ще действат в аванс.


"Върховната касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерството на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани. Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към министерството на финансите на САЩ. Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия".


От прокуратурата уточняват, че по преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. "Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване", пишат още от прокуратурата.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 28.02.2023 00:06

    в това време някакви обикалят тецовете да търсят вредни емисии и да ги спрат, та да мръзнем като разни идиоти на запад, а пък бил кил пълни незаконно атмосферата с вредни боклуци, от които има затопляне и увреждане на растителността, най-вече на зеленчуци и плодове, само Мексико е предупредила да не й съсипват атмосферата, като е установила вредни съставки

  • 001 Самоковецо 27.02.2023 20:37

    Щото ние нямаме никаква информация , кои са престъпниците в Ръ.Бъ. Дори чак сега научаваме, че в Ръ.Бъ. имало нарушители?!? Аз не знам за НИТО ЕДИН ГОЛЯМ ПРЕСТЪПНИК, до вчера си мислех, че нашите мутро-клепто-олигарси и политици са честни и пчтени като сълзата на силиконка-плейметка!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и