Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи разпространи отговорите на българските власти на 29 въпроса, зададени писмено от евродепутати от различни политически групи, съобщава БТА.


Политическият и медийният натиск могат да попречат на работата на прокуратурата и да създадат истинска заплаха за наблюдението над върховенството на закона и за върховенството на закона в България, се посочва в отговорите на държавното обвинение.


Българската прокуратура посочват, че по разследването „Барселонагейт“, започнало след публикации на испанското издание „Периодико“, свързано с премиера Бойко Борисов, се очакват данни от испанската страна. Добавя се, че досега испанската страна не е предоставила възможност за пряка връзка между българските и испанските прокурори по случая, а това искане е било поставено от испанските представители, за да запознаят българските си колеги с данни от хода на следствието.


Държавното обвинение съобщава, че не е приключила проверката на разпространените в медиите звукозаписи, за които се предполага, че са с гласа българския министър-председател. Уточнява се, че се проверяват истинността на записите, както и съмненията за извършено престъпление.


Прокуратурата поднася извинения за съобщението, че закритото заседание в ЕП през август, посветено на нашата страна, е било описано в нейно съобщение като инициатива на българския главен прокурор.