„Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.

Свързани новини

20.03.2023 16:30

Прокуратурата оневини Стойчо Кацаров за покупката на антигенни тестове за училищата

Видян 1677 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около купуването на бързи антигенни тестове за COVID-19 за ученици, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Той оглавяваше здравното министерство през 2021 г. в двете служебни правителства с премиер Стефан Янев.


Разследването започна в началото на миналата година по сигнал срещу бившия министър и след проверка на антикорупционната комисия. Казусът с бързите тестове за коронавирус за учениците възникна в края на мандата на първото служебно правителство от 2021 г., когато освободеният зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че тестовете са купени на завишени цени – в аптеките стрували по 5-6 лева, а поръчката на едро била за 8,20 лева на тест. Тогава Петров каза, че Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „нескопосани“. Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече тестове за същите пари.


Бившият министър подчерта тогава, че за 10-12 млн. лв. е планирана покупката на 1,5 милиона теста за учениците, а в крайна сметка са осигурени 4,7 милиона теста.


„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров, е направена законосъобразно.


Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитават интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат“, се казва в постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването.


Разследващите са изчислили също, че в бюджета на министерството са постъпили приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за бързите тестове за изследване на учениците.


Според Кацаров оклеветяването му не е погрешка, а е "добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици на която беше извънредната смъртност от COVID-19".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей