“Данните гласят, че 40 души са били подслушвани незаконно и тогава, и през 2021”, заяви тя.

Свързани новини

07.12.2022 17:34

Прокуратурата доказва незаконните подслушвания от 2020 и 2021 г.: Мая

Видян 1309 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Получих информация от Софийската градска прокуратура (СГП) по едно от делата за подслушване на протестиращи със специални разузнавателни средства (СРС) по време на антиправителствените демонстрации от лятото на 2020 г.”, обяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова във видеообръщение във Facebook.  “Данните гласят, че 40 души са били подслушвани незаконно и тогава, и през 2021”, заяви тя.


“Става въпрос за “дело за метеж, преврат и въоръжено въстание” на протестиращи, които се обявиха срещу Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев. Сред подслушваните имало политици, журналисти и обикновени граждани, включително "целия офис на Изправи се.БГ", каза Манолова пред сградата на Административния съд - София-град.


"Продължаваме делата срещу спецпрокуратурата, Бюрото за контрол на СРС, ДАНС и МВР за незаконно подслушваните протестиращи – редови граждани, партийни лидери и журналисти. По време на протестите през лятото на 2020 бяха образувани досъдебни производства - едното за държавен преврат, срещу протестиращи. После в парламента създадохме комисия за незаконното подслушване на политически лидери и на обикновени граждани, взели участие срещу протестите.


Въпреки опита тези факти да бъдат отречени от ГЕРБ, най-накрая по едно от делата получихме конкретна информация от СГП – правоприемник на спецпрокуратурата. Тя призна, че 40 души са били подслушвани по делото за метеж, преврат, въоръжено въстание", каза Манолова.


Оказва се, че най-ранните документи за подслушване са създадени на 17 юли 2020 г., а най-късните - на 24 март 2021 г. "Колко месеца сме били поставени под контрол със СРС – подслушване на телефони, проследяване и др.? Най-късните документи са от 24 март, а на 4 април 2021 Борисов падна от власт и очевидно това е била една от причините това да бъде прекратено", заяви тя.
Според нея Законът за на СРС е писан по време на "диктатурата на Борисов" и не дава възможност на хора, които са подслушвани по основания, че готвят въоръжен преврат да сменят конституционния ред, да научат някога, че са били подслушвани.


От Бюрото за контрол на СРС твърдяха, че не е имало незаконно подслушване на протестиращи, което по принцип се наказва със затвор от 20 г. до доживотен затвор. Припомняме, че през юни 2021 г. прокуратурата обяви, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и избори за 45 НС - въпреки основателни твърдения за противното.


През юли 2021 г. от Националното бюро за контрол на СРС заявиха, че поне спрямо две лица, участвали в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.


"Делото още не е приключило. Ще извадим тази информация, искахме докрай да водим делата в България, после в Страсбург, но ако получим информация, ще я огласим и това ще е основание за промяна на Закона за СРС, за да не злоупотребява следваща власт с тях", каза Манолова днес.

Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.12.2022 12:02

    На тази селска пръчка отдавна никой не и вярва, но тя продължава да бълва глупостите си.

  • 001 Anonimen 08.12.2022 12:02

    На тази селска пръчка отдавна никой не и вярва, но тя продължава да бълва глупостите си.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху