Продажбите на дребно в Германия са намалели през март

Свързани новини

07.05.2023 08:05

Продажбите на дребно в Германия са намалели през март

Видян 7061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на дребно в Германия са намалели през март, противно на пазарните очаквания, сочат данните, публикувани от националната статистическа служба Destatis.

Коригираният спрямо цените оборот от продажби на дребно се понижи с 2,4% през март в сравнение с февруари, въпреки прогнозираното повишение от 0,4%. На годишна база продажбите са намалели с 8,6% в реално изражение след спада от 7,1% през февруари, според Destatis.

Продажбите на хранителни продукти спаднаха с 10,3% през март, което е най-големият спад на годишна база от началото на отчитането на данните през 1994 г. Продажбите на дребно на хранителни стоки се свиха с 1,1 % през месеца, докато продажбите на нехранителни стоки спаднаха с 2,3 %, а онлайн продажбите - с 8,4 %. Високите цени продължават да оказват влияние върху данните за търговията на дребно, коригирани спрямо инфлацията, но номиналните продажби също намаляват, което свидетелства за общ спад в потреблението на германските домакинства.

"Съмняваме се, че негативната изненада в доклада за продажбите на дребно през март ще доведе до някакви ревизии", предупредиха анализаторите от Pantheon Macroeconomics.

Потребителските разходи бяха под натиск в края на първото тримесечие в най-голямата икономика в ЕС, което съответства на предварителния доклад за БВП и инфлацията, сочещ нулев растеж през първите три месеца на годината, смятат пазарните анализатори.


Икономистите предупреждават, че загубата на благосъстояние в Германия през последната година е довела до слабо потребление и че тази тенденция вероятно ще се запази. Кризата с разходите за живот, която досега ерозира разходната активност, не показва признаци на отслабване.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви