22.09.2008 14:30

Продават зелен хайвер

Видян 6956 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво си представяте като “вегетариански хайвер”?
Вече не само в Германия, но и в хипермаркетите у нас продават това чудо. Слагат 50 грама в кутйка и изглежда съвсем като истински черен хайвер.
Така изглежда,а какво всъщност съдържа изобщо не е ясно, защото няма етикет на български език, нещо абсолютно задължително за всяка стока на българския пазар, независимо от произхода й. Факт е обаче, че не са никак малко продуктите, които се продават в търговската мрежа – даже и лекарства, без да са снабдени с описание на български.
С елементарни езикови знания може да се разбере следното: “кавиар ерзац” – имитация на хайвер, или земестител на хайвер - нещо такова, “холестеринфрай” - ясно,няма холесетрин. То щом е “вегетариански” хайвер не би и трябвало да има холестерол, за това вече е ставало дума в 19 минути.
Малка консултация с говорещи немски може да изясни още, че “ситанг екстрат” ще рече екстракт от морски водорасли. Това нещо струва 3,35 лева за 50 грама.Впрочем на опаковката не личи дата на годност.
В българската кухня има разни варианти на “вегетарианския хайвер”, между които и “ЗЕЛЕН ХАЙВЕР”, но нито един не е свързан с риба,още по-малко с яйцата на рибата.
Вегетариански хайвер може да бъде следната консистенция: 3 чаени лъжички грис, 1жълтък, 2 чаши дървено масло, лимон по вкус, сол, червен пипер за цвят, настърган лук. Или :7-8 насистнени ролца от раци, 4 с.л.извара, 3 с.л.кисело мляко, стрък пресен чесън, магданоз, сок от лимон, сол на вкус. Или: чесън, хляб, орехови ядки, зехтин. Или:сварени спаначени коренчета, счукан чесън, кисело мляко и олио - един вид зелен хайвер. Или класиката кьопоолу – смлени или счукани печени патладжани, наричано на много места в България ”зелен хайвер”.


Вегетарианството е много видове


Има различни видове вегетарианство: СТРОГО вегетарианство-не допуска употребата на месо, риба,яйца, хайвер и мляко. ЛАКТОвегетарианство -позволява употребата на млечни и млечнокисели продукти, ОВОЛАКТОвегетариантство - освен на мляко, допуска употребата и на яйца, МЛАДОвегетарианство - макар и рядко допуска употребата на риба и бяло птиче месо, ФРУКТОРИАНСТВО - разчита на плодовете, но допуска да се употребяват и орехи, кълнове, домати и патладжани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Интересен ден, от едно необикновено приключение ще преминавате в друго

Интересен ден, от едно необикновено приключение ще