Свързани новини

13.12.2017 18:15

Продават ни вода за 2,36 лв., а струва 4 стотинки

Видян 5114 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водата ни струва 59 пъти по-скъпо, отколкото трябва - вместо 4 ст. ни искат 2,36 лв. БСП организира протести срещу поскъпването в 14 града, а в петък, в 10,30 часа пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която решава за повишението.


Припомняме, че 19 минути многократно писа за необоснованото поскъпване, както и за предстоящите увеличения на цената с ДДС:


В София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м., Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% - до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв, Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% - 2.29 лв., Монтана – 6,4% - 2.89 лв., Шумен – 3% - 3.32 лв., Сливен – 2.05% - 2.50 лв, Бургас – 8.7% - 2.77 лв, Ямбол – 20% - 2.78 лв, Враца – 13% - 3.09 лв.


  „1 кубик вода от язовир Искър струва 4 стотинки. На софиянци се продава за над 2 лева и искат сега да увеличат още цената”, заяви по тв Евроком ексдепутатът Минчо Христов и добави: „КЕВР е вопиющо нагла, а софиянци, ако се вярва на Световната банка, можели да издържат цена на водата към 9-10 лева, без да вдигнат бунт”. Според него цената на водата е толкова висока, понеже загубите на много места са 60 и повече процента.


„Концесионерът има интерес от повече загуби, защото хората ги плащат, ограничават заради високата цена потреблението, но това не се отразява на печалбите”, каза още Христов.


Политологът коментира, че има просто решение и той е депозирал в деловодството на Народното събрание кратък закон, в който се казва, че водните дружества не могат да калкулират в цената повече от 20 % загуби. В Западна Европа загубите са около 10 сто, поясни Христов:


„Ако този закон бъде приет, цената на водата в София ще падне автоматично наполовина”, твърди ексдепутатът.


 Омбудсманът Мая Манолова обяви днес, че дава на прокуратурата готвените от КЕВР нови цени на водата.


Председателят на регулатора Иван Иванов отвърна, че не може да коригира цените, тъй като те са заложени в 5-годишните бизнеспланове на ВиК дружествата и са съобразени с инфлацията.


 "Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, а ще сe обърна с молба към прoкуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти", заяви Манолова.


„Позицията на БСП от 1999-а година е неизменна срещу грабителската концесия на Софийска вода. За втори път тази година ни се предлага повишаване на цената на водата срещу обещания за инвестиции, след като една трета от София е без канализация, качеството на водата е на ниско равнище все още, загубите са около 50%, а това е ангажимент на концесионера“, коментира Калоян Паргов - шеф на софийската организация на БСП. Той призова всички да се включат в организирания от левицата протест срещу увеличението на цената на водата в страната. И в София този петък пред КЕВР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на