Свързани новини

23.11.2021 09:54

Продължаваме безплатната подмяна на стари печки: Фандъкова

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Продължаваме безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с по-екологично гориво. 5000 са домакинствата, които вече са включени в програмата. Над 1000 са новите заявления, които получихме.
 Благодаря на гражданите за активността и желанието да сменят старите си печки. Без тяхното желание не можем да се справим, а проучванията показват, че над 30% от запрашеността през зимата в София се дължи на отоплението на дърва и въглища.
 По делото за въздуха, Столичната община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда.
 Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели.
 Важно е, че съдът потвърждава всички мерки, които изпълняваме в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021 – 2026. С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване, и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента.
 Не приемам твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим.
 Обръщам внимание на това, че при монтажите на новите печки има хора, които споделят, че са притеснени от повишаването на цените на тока, природния газ и недостига на пелети. До момента 84 домакинства се отказаха.
Не трябва да позволяваме връщане назад в този процес и затова е важно е да се намери механизъм на национално ниво за решаване на проблема с цените на горивата", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.



снимка - Аделина Ангелова


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци