Изтребител F-16 Fighting Falcon разпъва шасито си, за да се приземи на военното летище на САЩ в Шпангдалем на 7 февруари.  Harald Tittel/picture alliance/Getty Images

Свързани новини

23.05.2023 14:12

Пристигането на F-16 в Украйна ще отнеме "в най-добрия случай" няколко месеца: САЩ

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доставянето на изтребители F-16 в Украйна ще отнеме "в най-добрия случай" няколко месеца, заяви в понеделник министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл, предаде CNN.

Администрацията предостави малко подробности за плана за снабдяване на украинските военновъздушни сили със самолетите американско производство или с други самолети от четвърто поколение, след като президентът Джо Байдън обяви в петък, че САЩ ще подкрепят съвместни усилия за обучение, като например кой ще предостави самолетите или къде ще се проведе то. Американският персонал ще участва в обучението заедно със съюзници и партньори в Европа.

"Работи се по въпроса и очевидно е имало интерес от страна на Украйна да получи такъв вид способности", заяви Кендъл пред репортери в Групата на писателите по отбрана. Той каза, че има "много отворени възможности, включително и за нашите партньори".

Кендал заяви, че ще отнеме поне "няколко месеца", преди Украйна да има възможност да експлоатира F-16, и че трябва да се уточнят редица детайли, преди украинските военновъздушни сили да могат да летят със западни изтребители в голям брой.

    "В никакъв случай няма да получим F-16 или друг западен изтребител в значителен брой в ръцете на украинските военновъздушни сили за нещо по-малко от поне няколко месеца", каза Кендъл.

Но това все пак е сравнително кратък срок, тъй като според служител на ВВС обикновено са необходими повече от две години, за да се обучи нов американски пилот на самолета. Дори опреснителният курс за пилот на F-16, който е отпаднал от полетите с този самолет за определен период, може да отнеме до пет месеца.

В продължение на месеци САЩ публично твърдяха, че изтребителите не са на първо място в списъка с приоритети и бързо ще изчерпят наличните средства за помощ на Украйна вместо по-важни оръжия като танкове "Ейбрамс" и ракети "Пейтриът". Кендал описа това, което изглеждаше като внезапен обрат в действията на администрацията на Байдън, като решение, че е настъпил подходящият момент да се започне подготовка на украинската армия за бъдещето.


F-16 "ще дадат на украинците увеличение на възможностите, които те нямат в момента", заяви Кендъл. "Но според мен това няма да промени драматично общия им военен потенциал".


От месеци насам украинските власти се опитват да убедят западните си благодетели да предоставят F-16, като твърдят, че те ще имат голямо значение за конфликта с Русия. Всъщност говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви в събота, че когато Киев добави F-16 към въоръжението си, "ние ще спечелим тази война".


Въпреки това Кендъл заяви, че самолетите американско производство няма да променят баланса на силите в руско-украинския конфликт, тъй като ефективните системи за противовъздушна отбрана ще им попречат да играят важна роля при решаването на изхода. Той призна, че предоставянето на F-16 ще бъде "възприето от някои като ескалиращ акт от наша страна".


Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко предупреди в събота, че западните сили поемат "колосални рискове" за себе си, като продължават да ескалират участието си в конфликта. В неделя Байдън заяви, че украинският президент Владимир Зеленски е поел ангажимент да не използва F-16 на руска територия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за