Надежда Йорданова от ПП-ДБ призова да се загърбят политическите боричкания и да се гарантира здравето и живота на десетки. Тя посочи, че липсва гаранция и ефективна защита и в този момент, като трябва да се разшири кръгът на защита и на защитаваните лица.

Свързани новини

25.05.2023 16:22

Приеха проектите за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие на първо четене

Видян 982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене законопроектите на ГЕРБ - СДС, БСП и ПП - ДБ за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Предложението за  нов законопроект на ИТН бе отхвърлено, предаде БНР.

В хода на дебата Кристиан Вигенин от БСП обясни защо е нужно приемането на закон за защита от домашното насилие и се опита да разсее обвиненията към социалистите.

"Бих искал да кажа, че в годините БСП несправедливо беше обвинявана, че с действията и позициите си възпрепятства ефективната борба с домашното насилие. Ние неведнъж заявявахме, че опитите чрез защита от домашно насилие и на защитата на правата на жените да се прокарват спорни идеологии всъщност не решават, а задълбочават проблема".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ призова да се загърбят политическите боричкания и да се гарантира здравето и живота на десетки. Тя посочи, че липсва гаранция и ефективна защита и в този момент, като трябва да се разшири кръгът на защита и на защитаваните лица.

"На първо място се предвижда от срока за заповедта за защита да се приспада срокът на заповедта за незабавна защита”.

От “Възраждане” заявиха, че домашно насилие съществува, но предложените законопроекти не откриват нищо ново, нито търсят и предлагат ефективни мерки за борба с него. “Двата законопроекта са идентични”, казаха от “Възраждане”. Те ще са с акцент върху жертвата, независимо че дават заявка, че се решават проблемите с превенцията. За “Възраждане” основната цел е да се разшири кръгът на социалните услуги, които ще бъдат дадени в ръцете на граждански организации. Цончо Ганев заяви:

"По-притеснително е, защото трябва да говорим за това какво предстои в семействата, за децата ни и за възможността от донос да знаем, че всяко  семейство е в огромен риск, когато някой реши просто да пусне поредния донос, децата да биват отнемани”.

От ГЕРБ обясниха, че все още липсва национална информационна система за домашно насилие, но на националния телефон 112 за 3 години са получени над 110 000 сигнала за домашно насилие, като пострадалите деца за миналата година са близо 1000, а за тази година, до момента, 11 са убитите жени. Екатерина Захариева обясни:

“Дори и подобрените текстове срещат абсолютно погрешна интерпретация”.

Калина Константинова от ПП обвини “Възраждане” в популизъм.

“Ние тук не дискутираме Истанбулска конвенция, а изменения и подобрения в закон, приет през 2005 година”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни исторически процеси, станали през годините в Народното събрание.
"Вие сте новото ПП от "Възраждане". Идвате наготово, след шестгодишна битка на БСП, носите “промяната” и след това се прегръщате с “Мутри вън”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци