За да приеме еврото, Хърватия трябваше да изпълни критерии за стабилност на цените и обменния курс, стабилни публични финанси и умерени дългосрочни лихвени проценти, всички измерени спрямо показателите на ЕС.

Свързани новини

12.07.2022 16:20

Приеха последните 3 нормативни акта, даващи път на Хърватия към еврозоната: ЕС

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът на ЕС прие последните три правни акта, благодарение на които Хърватия ще може да въведе еврото на 1 януари догодина.


Европейският съвет одобри присъединяването на Хърватия към еврозоната в началото на 2023г. при обменен курс от 7,53450 куни за едно евро. Това е един от тези нормативни актове, като сега Хърватия разполага с няколко месеца, за да подготви практическите аспекти за смяната на валутата.


Европейската централна банка отбеляза, че определеният курс е същият като нивото на текущия централен курс на хърватската куна в Механизма на обменния курс (ERM II). Институцията добави, че заедно с Хърватската национална банка "ще наблюдава развитието на хърватската куна спрямо еврото на валутния пазар до 1 януари 2023 г.".


За да приеме еврото, Хърватия трябваше да изпълни критерии за стабилност на цените и обменния курс, стабилни публични финанси и умерени дългосрочни лихвени проценти, всички измерени спрямо показателите на ЕС.


Европейската комисия също така разгледа икономическото сближаване на Хърватия с останалата част от еврозоната, включително тенденциите в платежния баланс и интеграцията на нейните трудови и финансови пазари, и потвърди, че хърватското законодателство е съвместимо със законите на ЕС, управляващи Европейската централна банка.


"Приемането на еврото не е надпревара, а отговорно политическо решение“, каза Збинек Станжура, министър на финансите на Чешката република, която понастоящем е ротационен председател на Европейския съюз за следващите шест месеца.


С това завършва процесът в Съвета, вследствие на който Хърватия ще може да стане член на еврозоната и да използва еврото от началото на следващата година.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и