Документът обръща внимание на повишаване на капацитета на човешките ресурси и връщането на гражданите на трети страни. Ще се проведат конкурси за служители и за експерти в областта на връщането.

Свързани новини

02.12.2022 17:02

Приеха план за управление на границите

Видян 656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Разкриване на нови гранични пунктове, кораб за бреговата охрана, дронове и поддръжка на хеликоптери – това са част от заложените дейности по Националния план за развитие на способностите, за управление на границите и за връщане на нелегално пребиваващите граждани от трети страни.


Предвижда се подмяна на съществуващите кабини за извършване на гранични проверки с нови, в които да се обособи място за снемане на биометрични данни на лица, съобщава бТВ.


Също така ще бъдат доставени средства за проверка на укрити лица, цифрови фотоапарати, криминалистически куфари и микроскопи.


Планът, който е приет на 24 ноември от Министерския съвет, залага развитие и въвеждане на техническите средства до декември месец тази година.


Човешките ресурси


Документът обръща внимание на повишаване на капацитета на човешките ресурси и връщането на гражданите на трети страни. Ще се проведат конкурси за служители и за експерти в областта на връщането.


Съществуващият капацитет ще се увеличи, като се засили сътрудничество със съседни страни и "Фронтекс" - Европейската агенция за гранична и брегова охрана.


Страната ще участва в съвместни операции, ще обменя информация през системата EUROSUR и ще има добре установени функционални споразумения за реадмисия.


Възможните сценарии


Експертите, изготвили плана, начертават три основни сценария около ситуацията по границата ни с Турция. Според базовия южната ни съседка би предоставила гражданство на 200 хиляди високо квалифицирани мигранти от Сирия, а за останалите планира връщане в контролираната от Турция ивица.


Голям брой сирийци нямат интерес да се върнат във все още разрушената Сирия, където има потенциал за бъдещи експлозии и насилие. Това ги превръща в потенциални нелегални мигранти, които търсят начини да напуснат Турция и да продължат пътя си към

 
 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и