Свързани новини

11.12.2019 13:04

При труса в Албания са пострадали сгради без необходимите конструктивни елементи

Видян 2268 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Втора група български инженери замина за Албания, за да продължи работата по оценка на състоянието на пострадалите от земетресението сгради в Тирана и Дуръс, съобщава БНР. Групата се състои от седем души. Помощта, осигурена от министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, е безвъзмездна.

Конструктивни системи, които не могат да поемат силни сеизмични въздействия

От Албания се завърна професор д-р инженер Богомил Петров от Университета по архитектура, строителство и геодезия, който беше в първата група.

„Това, което видяхме е, че един сграден фонд е силно засегнат от сеизмичното въздействие, но трябва да отбележим, че голяма част от сградите, които бяха най-силно дефектирали не са предназначени и не са в състояние да поемат сеизмични въздействия. Просто конструктивните системи, които са използвани в Албания, значителна част от тях, особено в годините до 1990-а, 1995-а не са приспособени и не могат да поемат подобен тип сеизмични въздействия“, каза проф. Богомил Петров в предаването „Хоризонт до обед“.

Първата група български инженери е посетила около 85-90 сгради в Тирана.

„Значителна част от сградите са строени в 70-те години на миналия век и нямат необходимите конструктивни елементи за поемане на сеизмично въздействие. Основно бяха тухлени сгради, тухлена зидария със стоманобетонна плоча, никакви вертикални елементи, колони, греди, шайби, които да бъдат в състояние да поемат това натоварване“, допълни експертът.

Експертите са посетили и Дуръс.

„Там сградите са със стоманобетонов скелет. Това, което на мен ми направи впечатление, поне аз не видях някъде сериозни дефекти в стоманобетонната конструкция. Основно бяха разрушени тухлени зидове, които са неукрепени, цели калканни стени“, каза проф. Петров.

Стара нормативна база в строителството

До 1995 г. в Албания е използвана стара нормативна база, която след това е била отхвърлена и постепенно започват да навлизат съвременните европейски изисквания.

Терените със сградите, които са напълно разрушени от земетресението в Албания са почистени.

„По отношение на останалите сгради явно трябва да се вземат, това бяха и нашите препоръки - на колегите от различните екипи, че поотделно за всяка сграда, която наблюдавахме, направихме препоръки какво е необходимо да се направи със съответните проектни решения, за да може да бъде обезпечена тази страда, доколкото е възможно в сеизмично отношение“, каза професор Богомил Петров.

Идеята на помощта е българските специалисти да работят с албанските си колеги, за да могат бързо да вземат съответните адекватни решения.

„Не сме поемали ангажимент за последваща помощ при осъществяване на проектирането, но това зависи от албанската страна.  Те могат да поставят този въпрос в бъдеще“, изтъкна специалистът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!