България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст - 30,3 години, показват новите данни на Евростат за 2021 г. 


Най-рано младежите напуснат родителското домакинство в Швеция - 19 години.


Средно за ЕС тази възраст е 26,5 години.


Освен нашата страна, сред рекордьорите по напускане на родителското домакинство на младите хора след 30-годишна възраст са Гърция - 30,7 години, Португалия - 33,6 години, Словакия - 30,9 години и Хърватия - 33,3 години. 


Данните сочат, че младите хора в повечето северни и западни страни напускат дома на родителите си в средата на 20-те си години, докато в южните и източните това се случва в края на 20-те и началото на 30-те им години.


В България се отчита и разлика от близо три години и половина във възрастта на младите мъже и жени, напускащи родителското домакинство, съответно 32 и 28 години и половина.


В страни като Швеция и Дания тази разлика е под половин година.


Мъжете напускат родителския дом след 30-годишна възраст в общо 11 страни членки (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).