Операцията започва в края на 2013 г. През декември Инвестбанк учредява фирма на име Инвестмънт пропъртис като свое еднолично дружество с ограничена отговорност.

Свързани новини

13.04.2022 17:04

При Каримански IBank прехвърля на офшорки 128 млн. лв. в скъпи имоти, които са обезпечавали лоши кредити в нея

Видян 3665 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-големите въпроси, на които кандидатът за шеф на БНБ Л. Каримански е трябвало да отговаря досега, но нито БНБ, нито правоохранителните органи са му го поставяли, е по каква причина Инвестбанк, докато той е изпълнителен директор, прехвърля на офшорни дружества скъпи имоти за 128 млн. лв., които са били обезпечения по кредити към нея.




Операцията започва в края на 2013 г. През декември Инвестбанк учредява фирма на име Инвестмънт пропъртис като свое еднолично дружество с ограничена отговорност.


 


Капиталът му от 22,5 млн. лв. е формиран от апорт на 27 имота, които са обезпечения по кредити, оценени от трезора като несъбираеми. Недвимостите са във Варна, Несебър, Кранево, Пловдив, Пампорово, Добрич.




Дни по-късно банката „продава” фирмата на хонгонската офшорка Калпертън Лимитед, която „взема” 91% от капитала срещу 20,5 млн. лв. „Купувачът” няма офис, изпозва за пощенска кутия адвокатската кантора на Камелия Рускова, чия собственост е офшорката не е ясно.


 


През януари 2014 г., изпълнителният директор Каримански не възразява нови 175 имота, включително вече и в София и Банско, освен по морето, да станат собственост на хонконгската офшорка с неизвестен притежател.




През юни 2014 г. се прехвърлят още имоти, като вече в схемата са намесени фирмите Инвестмент Канстракшънс и Билдингс Инвестмънтс. В първата Инвестбанк апортира имоти за 33,1 млн.лв., а дни по-късно техен собственик става бахамската офшорка Рефикат Лимитед. Отново придобитите проценти са 91 на сто, както е станало по хонконгската схема. 91% от втората нова фирма пък стават собственост на офшорката от Белиз Сигаидмор Лимитед, където потъват при неясен собственик имоти за 31,7 млн.лв.




Всички тези стотици сделки се извършват в рамките на само 1 ден – 25 юни 2014 г. А банката се „освобождава” от активи за 128 млн.лв.




Всичко това би било чудесно, ако по закон подобни обезпечения не се продаваха през частни съдебни изпълнители у нас, което гарантира все пак някаква прозрачност на собствеността и на самите сделки, включително на произхода на парите, които се въртят, пишат в писмо до БНБ законните акционери в Инвестбанк Т. Стоянов и К. Льосков.




Странно е, че централната ни банка, хем всичко това става буквално в дните на фалита на КТБ – 14 юни 2014 г., не си мърда пръста да вземе мерки към управляваната в онзи момент от кандидата за шеф на БНБ сега Любомир Каримански.



Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иванов 14.04.2022 11:44

    Ако това е така - лоша работа! Явно Каримански няма място в БНБ при толкова далавери около него...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще