През 2021 г. Агенция Пътна инфраструктура е разполагала с 382 млн. лева, които са гласувани миналата година като част от бюджета за текущи ремонти и поддръжка. След като сумата е гласувана обаче, предишното ръководство е възложило поръчки в размер на 1,5 млрд. лева, каквито средства в момента няма.


Това обяви регионалният министър Виолета Комитова по време на брифинг в МРРБ, предаде бТВ. Години наред утвърдените средства за ремонт и поддръжка на пътища, съгласно ЗДБРБ в бюджета на АПИ, са били надхвърляни многократно. Фирмите са работили авансово, а плащанията са осъществявани от излишъците в бюджета чрез министерски постановления в края на годината.


"Ние заварихме тези договори подготвени и възложени от предишното ръководство. Срещнахме се с фирмите, които попитахме защо са работили без тези договори да бъдат обезпечени, като те обясниха, че работят така и в края на годината получават парите си с министерски постановления", обясни Комитова.


Министърът обясни, че поради факта, че става въпрос за действия на предишното ръководство, Комитова и нейният екип не могат да направят нищо, освен да информират обществеността, в светлината на непрекъснатите дискусии за необходима актуализация на бюджета през последните дни.


По време на брифинга бяха представени и данни за