В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени - академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев

Свързани новини

23.05.2022 12:30

Президентът удостои с държавни отличия изтъкнати учени

Видян 1412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени - академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев.


 


Държавният глава подчерта, че всеки от отличените е получил обществено признание.


В поздравлението си към наградените той отбеляза, че независимо, че творят и работят в различни области, всички те са част  духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила авторитета й далеч извън границите на родината:


 


"Нека имаме повече събития като днешното на признателност към нашите учени, защото стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност".


 


Академик Никола Съботинов, който е оглавявал Българската академия на науките и има десетки патенти и научни разработки, внедрени в индустрията благодари за признанието към учените в различни области: 


 


"Радвам се, че тези награди се дават в навечерието на един от най-уважаваните български празници – денят на българските букви, на българската просвета и култура, защото те дават още по-голяма увереност на научната общност в България, че държавата мисли и се грижи за тях". 


 


Ордени "Свети Свети Кирил и Методий" с огърлие получават академик Иван Попчев - за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката. Както и академик Никола Съботинов - за особено значимите му заслуги в областта на науката и професор  д-р Петко Салчев - за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването.


 


Същото отличие на церемонията получават професор Милияна Каймакамова  - за принос за развитието на историческата наука и професор Стоян Караиванов  - за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.


 


Орден "Стара планина" - първа степен, президентът връчи на професор Цочо Бояджиев - за изключителния му принос в областта на науката и културата.




Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни