Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Свързани новини

17.12.2022 08:02

Президентът Радев разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Блинкен

Видян 2985 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава прессекретарятът на държавния глава.



Теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, бяха във фокуса на разговора. Двамата обсъдиха необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.



Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт, също беше акцент на разговора. Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.



Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава.



Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.



Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още президентът Румен Радев.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 18.12.2022 13:09

    Радев, Радев, какъв български генерал си като работиш с всички позволени и непозволени средства срещу собствения си народ и държава. Хората се срамуват от теб и те пустосват до девето коляно, слез на земята и поискай в прав текст поне прошка,която никойа няма да ти даде щото вредите причинени от теб са за поколения на пред

  • 003 Anonimen 17.12.2022 13:54

    какво да се очаква от една мижитурка с коремни преси, возеща се на чужд изтребител и размахваща кой знае защо юмруче в пространството- общо взето поредната ментална оскъдица

  • 002 А аз ще река: 17.12.2022 12:20

    И какво от това, освен, че разтворим още повече БУЗИ и ще се учеличи мизерията в кочината Булгаристан!!!

  • 001 национален предател 17.12.2022 11:20

    Натовският генерал Радев става твърде опасен за националната сигурност с поредицата вредни решения на неговото правителство. Под ръководството на Радев ще бъде подписан договор за използване на американско ядрено горива в руската АЕЦ, което може да бъде българския Чернобил. Дали не е време за импийчмънт на националния предател Радев, обвързан в корупционни схеми и евроатлантически зависимости???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Ще сте доста спонтанни и непосредствени

Ще сте доста спонтанни и непосредствени, нещо, което ще