Въоръжените сили са в готовност да се включат в охраната на границата, но на този етап това не се налага. Такъв беше отговорът на премиера Стефан Янев и на министрите Бойко Рашков и Георги Панайотов на въпросите на депутатите в пленарната зала, предаде бТВ.


Военният министър Панайотов посочи, че има възможност да се изпратят до 1051 човека на границата с Турция на три ротации с участие в наблюдението, охраната, изграждането на съоръжения, търсене и спасяване, осигуряване на палатки и походни кухни и т.н.


Общо до края на годината ще са нужни допълнителни разходи за заплати, гориво, смазочни материали и други непредвидени разходи за 9,606 млн. лева – пари, с които МО към момента не разполага. Отделно, вертолет „Кугър“ се нуждае от ремонт за още 12 млн. лева


Вътрешният министър Бойко Рашков посочи, че се наблюдава увеличение на мигрантите, но те са и по линия на големия брой сирийци в Турция и по-малкото COVID ограничения през тази година. Близо 200 са делата, водени срещу каналджии.


По думите му обаче настоящата ситуация е под контрола на ГД „Гранична полиция“, но остава възможността при влошаване на положението изпращане на военни.


Премиерът посочи, че са направени разчети за допълнителните разходи на МВР и МО и са внесени в ресорните комисии.


Снимка: БГНЕС