Свързани новини

13.05.2020 13:36

Премиерът е подведен за ДДС-то: Николай Василев

Видян 2265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Някой да променя във вторник данъчната система от сутринта до следобед, без да пита финансовия министър, е като ние двамата с вас да отидем в кръчма и да правим сметката без кръчмар. В държавата от данъчна политика разбират във финансовото министерство, а от макроикономическа политика не разбират в браншовите организации на ресторантьорите, нали? Те са прекрасни специалисти, добро обслужване, готвачи, отлични ресторанти в моя роден град Варна, но от макроикономическа политика, от осигурителни и от данъчни ставки не тези хора разбират. Според мен премиерът е подведен, че това е някаква антикризисна мярка за цял бранш. Това за мен не е никаква мярка, а антимярка с много вредни последствия за държавата. Според мен ще се съберат наполовина. А, между другото, бранш да излиза по телевизията и да казва: "Ние лъжем с ДДС. Не даваме касови бележки, не си плащаме данъците, намалете ни ДДС-то, за да внесем повече", това не е достойно поведение." Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV по повод решението на премиера Бойко Борисов, въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, да намали данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорите от 20% на 9%, което вчера бе представено именно като антикризисна мярка - заведенията били затворени в извънредното положение, затова сега заслужавали този жест от държавата.


По повод несъгласието на Горанов Борисов заяви: "Имам му пълно доверие, ама той не ми е началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък. ... Всеки може да си каже мнението".

Не само финансовият министър е против. Критики изразиха и икономисти извън властта, а Василев днес не се стърпя да иронизира мярката.

"Донесох ви днес кутията на Пандора и след малко ще я отворя, защото това стана у нас през последните 24 часа с едно изненадващо, ненавременно предложение във вторник, 12 май, за промяна на философията на българската данъчна система от последния четвърт век - започна той интервюто. - Тук ви нося три списъка. Първият е списъкът на приоритетните отрасли, които заслужават - те са искали и заслужават - да получат ставка от 9%. Това са ресторанти, развлекателната индустрия, храните, дрехи, туризмът, книгите. Във втория списък са другите, по-приоритетни, отрасли - те също са много, бих изброил театрите и спортът, които заслужават още по-ниска диференцирана ставка от 5%. А в третия списък са най-приоритетните отрасли и там са лекарствата, даже аз се чудех, като ваш приятел, дали да предложа и медиите да бъдат с намалена ставка от 2%, като най-приоритетни отрасли, за да може вие също да се възползвате от тази нова политика. Какво ще кажете?
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със