Свързани новини

08.01.2020 11:28

Преференциални цени за US газа поиска Борисов

Видян 1106 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще поиска от САЩ специални цени за доставка на американски втечнен газ, а не да се минава през посредници. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на дебатите за стратегическо сътрудничество между България и САЩ в Министерския съвет, предаде 24 часа.



За миналата година България е купила 400 млн. куб.м. американски втечнен газ - само за януари тази година са 100 млн., подчерта Борисов. Американският газ в момента е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия, обясни премиерът. 


Днес българското правителство ще вземе решение да стане акционер с 20% в терминала за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис, заяви Борисов пред посланик Херо Мустафа и зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.


През терминала в Гърция България ще може да доставя между 3 и 5 танкера с американски втечнен газ на година.


Думите на премиера дойдоха няколко часа преди да замине за Турция, където с президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще участва в откриването на газопровода "Турски поток".


САЩ няма да санкционират продължението през България, което Бойко Борисов нарече "Балкански поток", а го подкрепя, убеден е министър-председателят. Правим истинска диверсификация както в посоката север-юг, така и изток-запад, заяви Борисов.


Само така България може да запази стратегическото си положение на разпределител на газовия пазар, мотивира се българският министър-председател.


Диверсификацията на газовите доставки е една от важните теми на стратегическия диалог, заяви и заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Той води американската делегация вместо първоначално предвиденият Дейвид Хейл. Той обаче бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон заради кризата с Иран след убийството на генерал Касем Солеймани.


САЩ настояват за бързото изграждане на газопровода IGB като алтернатива на руските доставки на газ за България. Той ще свързва българската газопреносна система с гръцката и терминала за втечнен газ в Александруполис.


Ще помогнем на България да разруши газовите монополи както при доставките, така и на вътрешния пазар, категоричен бе Матю Бойс. Страната трябва да има наистина либерализиран газов пазар, допълни той.


През февруари в София обаче ще е помощник държавния секретар по консулските въпроси Карл Риш, обяви пък посланик Херо Мустафа. Водим този диалог не поради бюрократични причини, а защото искаме най-доброто за България и прекрасните хора тук, каза посланичката. За тези си думи тя смени езика и вместо на английски ги произнесе на български. С което предизвика реплика от Борисов, че и той можел да каже нещо на английски, но после щели да му се подиграват и да изместят темата от разговора към неговия английски.


През февруари предстои посещение на високо ниво в София за обсъждане на визовия проблем със САЩ и се надявам до година, година и малко, да има решение, заяви още Борисов.


Единственият шанс за решаване на проблемите на Близкия Изток е мирът, категоричен бе премиерът пред американската делегация. Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост, срещу Турция и Русия има наложени санкции и това прави регионът изключително сложен, заяви още премиерът.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни