Кандидатите за министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс и Риши Сунак на снимачната площадка преди интервю за Би Би Си. © AFP / Jeff Overs

Свързани новини

05.09.2022 10:16

Предстои да бъде обявен новият министър-председател на Обединеното кралство

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Победителят в надпреварата за мястото на Борис Джонсън като следващ лидер на управляващата Консервативна партия и нов министър-председател на Обединеното кралство ще бъде обявен в понеделник. Двамата претенденти са министърът на външните работи Лиз Тръс или бившият финансов министър Риши Сунак.

Според последните социологически проучвания британският първи дипломат се радва на огромна подкрепа сред членовете на торите.

Очаква се във вторник Джонсън да произнесе прощална реч и да обяви оставката си пред кралицата, която след това официално ще назначи Тръс или Сунак за негов наследник. След това новият британски министър-председател ще състави кабинет, но Джонсън ще остане на поста си до приключване на предаването на властта.


Джонсън, който изведе партията си до убедителна изборна победа през 2019 г. и изведе Великобритания от Европейския съюз, се оттегли от поста лидер на консерваторите на 7 юли, след като повече от 50 членове на парламента подадоха оставка от правителството му в рамките на 48 часа. Това стана след поредица от скандали с голям обществен отзвук, в т. ч. когато Джонсън нае за свой заместник-шеф политик, обвинен в сексуално насилие, и след вътрешно разследване по-рано тази година, което установи, че служителите на кабинета - и самият министър-председател - редовно са нарушавали собствените си правила за социално дистанциране по Ковид-19.


Но докато според проучване на YouGov само 25% от гражданите имат положително мнение за него, Джонсън се радва на огромна популярност в чужбина - в Украйна. Проучване от юни показа, че британският премиер е най-популярният чуждестранен лидер в страната с 90% одобрение, само с три пункта след украинския президент Владимир Зеленский.


Силен поддръжник на Киев, министър-председателят беше сред първите западни лидери, които посетиха Украйна, след като Москва започна военната си офанзива в края на февруари. Правителството му отпусна около 2,3 млрд. паунда (2,8 млрд. долара) военна помощ на Киев, освен че обучава войските му и налага санкции на Русия.

Той също така обвини Русия за кризата с издръжката на живота в Обединеното кралство, като заяви, че "плащаме със сметките си за енергия за злините на Владимир Путин", въпреки че инфлацията се е покачвала много преди февруари.


 Но ще се промени ли позицията на Лондон по отношение на Русия и Украйна с новия обитател на Даунинг стрийт 10?


 Тръс ясно заяви, че ще се придържа към политиките на Джонсън. "Пламъкът на свободата в Украйна ще продължи да гори ярко", ако тя стане следващият министър-председател, обеща тя. "Под мое ръководство президентът Зеленски няма да има по-голям съюзник", настоява 47-годишният президент.

Кандидатът за премиер обвини Путин във "варварство", като заяви, че няма да му позволи да спечели в Украйна. Според Тръс Киев ще бъде една от първите й чуждестранни дестинации на новата работа.


 Сега Сунак може и да е съперник на Тръс, но изглежда, че двамата се разбират, когато става въпрос за Русия.

Неотдавна той призова Путин да не бъде допускан до срещата на върха на Г-20 в Индонезия през ноември т. г. заради това, което той определи като "отвратително поведение" Руският лидер "няма право да седне на масата, докато не спре незаконната си война в Украйна", заяви Сунак.

Той също така обеща да "удвои. . . усилията и да засили политиката ни на пълна подкрепа за Украйна", ако застане начело на британското правителство.


 . © AFP / Jeff Overs


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци