Барби, представляваща човек със синдрома на Даун

Свързани новини

30.04.2023 07:54

Представиха кукла Барби, представляваща човек със синдрома на Даун

Видян 7233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Mattel представи първата в историята си версия на куклата Барби, която представлява човек със синдрома на Даун.

Новата кукла е част от линията Mattel Barbie Fashionistas, която има за цел да предложи на децата по-разнообразни представи за красота и да се бори със стигмата около физическите увреждания.

Предишните Барби Модисти включваха кукла с протеза на крака, кукла със слухови апарати, кукла с инвалидна количка и кукла с кожно заболяване витилиго, при което участъци от кожата губят пигмента си.

За най-новата Барби Модиста Mattel (MAT) заяви, че е работила в тясно сътрудничество с Националното дружество за синдрома на Даун по формата, характеристиките, облеклото, аксесоарите и опаковката на куклата, за да гарантира, че тя точно представя човек със синдрома на Даун. Генетичното заболяване засяга когнитивните способности, причинявайки леки до тежки затруднения в обучението и характерни черти на лицето.


Mattel неотдавна възприе по-приобщаващ подход към своята 64-годишна емблематична марка Барби. Но компанията отдавна е подложена на критики, че дава на момичетата модел за подражание на женски тип тяло с нереалистични пропорции.

В продължение на десетилетия след дебюта си през 1959 г. куклите Барби продължават да бъдат светлокожи - бели - стройни, руси, с много тясна талия, широки гърди и винаги стъпващи на невъзможно високи токчета.

Накрая, през 2016 г., когато се сблъсква с намаляването на продажбите на куклата, Mattel изработва по-реалистично изображение на Барби, като прави по-новите кукли по-всеобхватни и разнообразни на външен вид. Барби беше представена отново с четири типа тяло и седем тона кожа, с 22 цвята очи и 24 прически. Еволюцията ѝ продължава с Barbie Fashionistas, която се появява три години по-късно.

Най-новата кукла Fashionista, която според Mattel е била прегледана от медицински специалист, представя нова скулптура на лицето и тялото, илюстрираща жените със синдром на Даун, включително по-къса рамка и по-дълъг торс. Лицето има по-закръглена форма, по-малки уши, плосък нос, а очите са леко наклонени в бадемова форма.

Дланите му включват една линия - характеристика, която често се свързва с хората със синдром на Даун, според Mattel.

Новата Барби носи розови ортопедични обувки за крака, които подхождат на роклята ѝ, а маратонките ѝ имат цип, за да представят децата със синдром на Даун, някои от които използват ортопедични обувки за поддържане на стъпалата и глезените си.


Mattel заяви, че моделът на роклята с пухкави ръкави на новата Барби включва пеперуди и жълто и синьо, които са символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун.

Розовата огърлица с висулка на куклата с три шеврона нагоре - символ, който обединява общността на хората със синдрома на Даун - представлява трите копия на 21-вата хромозома, която е генетичният материал, причиняващ характеристиките, свързани със синдрома на Даун.

"Нашата цел е да дадем възможност на всички деца да видят себе си в Барби, като същевременно насърчаваме децата да играят с кукли, които не приличат на тях самите", казва в изявление Лиза Макнайт, изпълнителен вицепрезидент на Mattel и глобален ръководител на отдел "Барби и кукли".

Макнайт заяви, че целта на Mattel с куклата е да "противодейства на социалната стигма чрез игра".

"Играта с кукла извън собствения житейски опит на детето може да го научи на разбиране и да изгради по-голямо чувство за съпричастностһттр://.... Горди сме да представим кукла Барби със синдром на Даун, за да отразим по-добре света около нас и да продължим ангажимента си да отбелязваме приобщаването чрез игра", каза тя.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак