Американските служители смятат, че САЩ са "изключителна нация, различна от всички останали в света", и че са длъжни да ръководят, защото в противен случай "ще настъпи хаос"

Свързани новини

02.02.2023 14:12

Представата за американската изключителност е в основата на антагонизма с Русия: Лавров

Видян 666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Основната причина за конфликта в Украйна е свързана с убеждението на Вашингтон, че САЩ са изключителни, и с твърдението, че това уж оправдава тяхното господство", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

По време на интервю за руска телевизия първият дипломат призова хората да се "задълбочат" в анализа си на конфронтацията. Американските служители смятат, че САЩ са "изключителна нация, различна от всички останали в света", и че са длъжни да ръководят, защото в противен случай "ще настъпи хаос"

Лавров цитира статия на Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, публикувана в списание The Atlantic през 2019 г.


"Никаква визия за американската изключителност не може да успее, ако САЩ не победят зараждащата се визия, която набляга на етническата и културната идентичност", пише той тогава. Фразата се отнася до вътрешната политика на САЩ и как тя влияе върху "основната цел на американската външна политика".


Лавров нарече забележката "ужасна", тъй като тя отрича правото на други народи да помнят историята си. Правителството на САЩ прилага този принцип в световен мащаб, предлага той.

"Точно както са разтопили в едно гърне всички, които са пристигнали в Америка, сега искат да разтопят и всички останали, така че те по същество да станат американци", каза министърът.

"Тази изключителност, тази абсолютна убеденост в тяхната непогрешимост и превъзходство - сигурен съм, че това е основната причина, поради която сега се изправяме срещу нациите, които водят прокси война срещу нас чрез киевския режим. "


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще